'Hasta tutsak ölümleri artıyor, hemen tahliye edilmeliler'

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsak ölümlerinin arttığına dikkat çekilerek, Erol Balcı ve Abdürrahim Çetinkaya’nın durumunun da ağır olduğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 552’ncisini düzenledi. İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan eylemde, Marmara Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevi’nde tutsak bulunan Erol Balcı’nın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Bu haftaki eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da destek verdi.
İHD Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Meral Nergis Şahin, hasta tutsakların durumunun gittikçe ağırlaştığına ve bundan kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekti.
Halen Silivri 5 No’lu L Tipi Cezaevi’nde bulunan Balcı’nın durumuna değinen Şahin, “Balcı 2016 yılında gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra kendisine 5 yıl 6 ay ceza verildi. Tutuklandığı günden itibaren Silivri Hapishanesi’nde tutulmaktadır. Balcı’nın hapishaneye girmeden önce gözünde sağlık problemi vardı ve bunun için tedavi görüyordu ancak tedavisi devam ederken gözaltına alınıp tutuklandı. Hapishaneye girdikten sonra etkin ve düzenli bir tedavi görmediği için bir gözünü yüzde 90 oranında kaybetti ve gittikçe görme fonksiyonunu kaybediyor. Bu durum üzerine Balcı, tamamen koğuş arkadaşlarına bağlı hale gelmiş durumda. Hiçbir ihtiyacını tek başına gideremiyor, kendi başına hiçbir iş yapamıyor. Görüşlere dahi arkadaşlarının yardımıyla çıkabiliyor” dedi.
Tüm bunlara rağmen Balcı’nın infaz süresinin yasal olarak Aralık 2021’de bitmesi gerekirken Balcı’nın adli suça ilişkin 1 yıl 4 aylık cezası öne sürülerek infazının Kasım 2022’e ertelendiğine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: “Oysaki Erol Balcı’nın sağlık sorunları sebebiyle tahliyesinin gerçekleşmesi gerekir. Bir gözü tamamen kaybetme noktasına gelen, öteki gözü de git gide kapanma noktasına gelen ve tamamen başkalarına bağlı bir biçimde yaşayan bir mahpusun hapishanede tutulmak istenmesinin asıl sebebi nedir?” diye sordu.
Şahin, Balcı ve diğer hasta tutsakların tahliye edilmesi çağrısı yaparak “Hapishanelerden başka tabutlar çıkmasın” dedi.

 
ANKARA

 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdiği eylemlerin 424’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. İHD Ankara Şube Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kalan Abdürrahim Çetinkaya’nın durumuna dikkat çekti.
Çetinkaya’nın 2007 yılında gözaltına alındığını ve yoğun işkenceye maruz kaldığı ifade eden Çevirmen, şunları söyledi:
“Yaşadığı sağlık sorunlarının büyük çoğunluğu o dönem yapılan işkencelerden kaynaklanmaktadır. İşkencede bağırsakları parçalanmış, kalıcı tahribatlar oluşmuş ve hala kanamaları devam etmekte ve son dönemlerde kanamalarda artma meydana gelmiştir. Yine aynı işkencede bacak arası sıkmada yumurtalıklarının birisi patlamıştır. Şu ana kadar bu hastalığıyla ilgili hiçbir tedavi yapılmamıştır. Yumurtalıklarında sürekli şişme ve morarma meydana gelmekte ve tuvalete çıkmakta zorlanmaktadır. Geçici ilaçlar yazılmakta ancak aynı ağrılar devam etmektedir. Aynı işkencede başının defalarca betonlara vurulması sonucu sürekli başının içinde sesler olduğunu, kulağında da aynı şekilde sesler duyduğunu, bazen de kulaklarının hiç duymadığını aktarmıştır.
Midede gastrit var ve sürekli iltihaplar oluşmaktadır. Yemek yemede zorlanıyor ve çoğu zaman yemek yiyemiyor. Dizlerinde menisküs yırtığı var ve romatizma rahatsızlığı da mevcuttur. Ayrıca astım hastalığı, nefes darlığı da bulunmaktadır. Boğazda iltihaplanma, burun ve boğaz akıntısı var. Boyun fıtığı rahatsızlığı var ve vücudunda kansızlık sorunu bulunuyor. Göz tansiyonu var, gözlerinde de yanma ve yaşarma meydana gelmektedir.
(...) Ayrıca ailesinin hukuki yardım sağlayacak imkânı da bulunmamaktadır. Kendisinin tahliyesi sağlanamadığı gibi ailesine ve kardeşine yakın olmak için Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesine sevk talep etmesine rağmen talebi de karşılanmıyor. Abdürrahim Çetinkaya’nın ertelenen tahliyesinin sağlanması, ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavinin gerçekleşmesi için gerekli olan girişimlerde bulunulmasını ve talep ediyoruz."