Hasta tutsaklar Özbek ve Yalçın'ın durumu ağır

İstanbul ve Ankara'da hasta tutsaklar Özge Özbek ile Adnan Yalçın’ın durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta yapılan “F Oturumu”  eylemi 525’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube binası önünde düzenlendi. Bu haftaki eylemde Gebze Cezaevi’ndeki hasta tutsak Özge Özbek’in durumuna dikkat çekildi. Açıklamayı İHD İstanbul Hapishane Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin okudu.
Silivri 5 Nolu L Tipi Cezaevi’nde tutsak Ferhan Yılmaz’ın ölümüne değinen Şahin, “Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü bu vahim iddiaları araştırmak ve kamuoyuna ikna edici bir açıklama yapmak yerine, olayı inkar etmeyi tercih etmiştir. Cumhuriyet Savcılığı olaya dair soruşturma açıldığını duyurmuş ancak etkin bir soruşturma için gereken koşullar sağlanmamıştır” dedi.
Adalet Bakanlığı ve tüm yetkililere seslenen Şahin,  “Öncelikle Silivri 5 Nolu L Tipi Hapishanesi’nde yaşanan işkence, kötü muameleyi durdurun. Hakikati ortaya çıkarmak ve suçluların cezalandırılmasını sağlamak için, olaya katılan hapishane görevlileri ve bu olaylara göz yuman hapishane yönetimini zaman geçirmeksizin görevden alın ve olayı hem cezai hem idari olarak soruşturun, olayın aydınlatılması aşamasında sivil inceleme heyetlerinin mahpuslarla görüşmelerine olanak sağlayın ve hakikati tüm açıklığıyla kamuoyu ile paylaşın” diye belirtti.
Hasta tutsak Özge Özbek’in durumuna dikkat çeken Şahin, Özbek’in Gebze Kadın Cezaevi’nde tutulduğunu, beyin tümörü ve epilepsi hastası olduğunu belirtti. Şahin, Özbek’in açık beyin ameliyatı olduktan sonra 27 Ekim 2020 tarihinde İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde yapılan açık beyin ameliyatı sonrasında, hakkındaki yakalama kararı gerekçe gösterilerek, hastaneden Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna götürüldüğünü belirtti. Şahin, “Henüz iyileşmesi tamamlanmadan tutuklanan Özge Özbek hakkında, avukatlarının girişimleri üzerine 3 ay infaz erteleme kararı verilmiş ve serbest bırakılmıştır” diye ekledi.
Özbek'in tedavisinin devam etmesine rağmen tutuklanarak cezaevine geri götürüldüğünü söyleyen Şahin, Özbek'in sevk edildiği Darıca Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 24 Aralık 2021 tarihli Sağlık Kurulu raporunda “Hapishane şartlarında kalması uygun değildir” yönünde rapor düzenlendiğini kaydetti.
Şahin, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun düzenlediği raporda “Hapishanede kalabilir” diyerek infaz ertelemesi kararı verilmesinin engellendiğinin altını çizdi.
Şahin, "Ağır hasta mahpus Özge Özbek ve bütün hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" şeklinde konuştu.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eyleminin 397’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve çok sayıda kişi katıldı.
İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen, ağır hasta tutsak Adnan Yalçın’ın durumunu aktardı.
Yalçın’ın ağır ve kronik rahatsızlığı olduğunu belirten Çevirmen, “2005 yılından bu yana pek çok hastalığı başlamış ve durumu gittikçe ağırlaşmıştır. Önce ağır bel fıtığı geçirmiş ve uzun süre yatağa bağımlı olarak yaşamak durumunda kalmıştır. Ayrıca yürüyemez duruma gelmiş ve uzunca bir süre koltuk değneğiyle yürüyerek ağır yaşam koşullarına maruz kalmıştır” dedi.
Yalçın’ın Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ağır bağırsak ameliyatı geçirdiğini dile getiren Çevirmen, şöyle devam etti:
“Ameliyat esnasında kalp krizi geçirmiş ve aynı zamanda kalbine de müdahale edilmiştir. Bu ameliyattan çok zor çıkabilmiş ve ameliyattan sonra cezaevine geri götürülmüştür. Periyodik kontrolleri yapılmamış ve tedavisi yarım kalmıştır. 16 Ocak 2014 tarihinde Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık kurulunca verilen raporda, ‘Opera Kolon kanseri olduğundan, hastalığın yakın takibi gerekmektedir. Cezaevi koşullarında düzenli takip tedavi ve bakımı, hastalığı açısından olumsuzluğa yol açabilme olasılığı bulunmaktadır’ denilmiştir. Ancak tüm bu hastalıklarına rağmen o dönemde ATK tarafından cezaevinde kalabilir raporu vermiştir."
Ağır hastalıkları olmasına rağmen Yalçın’ın 2016 yılında kaldığı Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden, Antep'teki H Tipi Cezaevine sürgün aktaran Çevirmen, avukatının yapmış olduğu itiraz üzerine kontrollerinin yapılması için Antep’te hastaneye ve Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini aktardı. Çevirmen, “Hastanenin verdiği rapora rağmen, Adli Tıp Kurumu tarafından ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verilmiştir. Ağır hastalıkları olan Adnan Yalçın’ın tetkik ve tedavilerinin kesintisiz olarak yapılması ve heyet raporlarının aldırılarak infazının ertelenmesi noktasında gerekli girişimlerde bulunmasını talep etmekteyiz” diye belirtti.