Hasta tutsaklar Özel, Ekinci ve Kırtay'ın durumu ağır

Hasta tutsaklar Erhan Özel, Şemsettin Ekinci ve Abdul Halim Kırtay’ın durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F oturumu” eyleminin 553’üncüsünü düzenledi.  İHD İstanbul Şubesi’nin önünde yapılan eylemde,  Maltepe 1 No’lu L Tipi Cezaevinde bulunan Erhan Özel’in (43) sağlık durumuna dikkat çekildi. Açıklamada, “Tedavi haktır engellenmez”  pankartı taşınırken,  “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” sloganı atıldı. 
Açıklamayı İHD Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Meral Nergis Şahin okudu. Şahin, cezaevlerinde 655’i ağır olmak üzere toplam bin 520 hasta tutsağın bulunduğunu hatırlatarak, yaşanan bu ihlallerin çözülmemesi halinde bu sayının daha da artacağına dikkat çekti.

Maltepe 1 Nolu L Tipi Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Özel’in durumuna değinen Şahin, Özel’in kronik kalp yetmezliği, hipertansiyon, kasık fıtığı, hemoroid ve tiroid hastası olduğunu aktardı. Şahin, bu hastalıklarla cezaevinde kalan Özel’in yaşamını riske atıldığını söyledi.
Özel’in kendilerine yolladığı mektupta, ameliyatlar sonrası sol kolunun güçsüzleştiğini ve hastaneye sevk talebinin gerçekleşmediğini belirten Şahin, “Hastaneye sevk taleplerinin karşılanmadığını, aylarca ve bazen yıllarca sevk taleplerinin görmezden gelindiğini,  son kalp ameliyatından sonra yaklaşık bir yıl boğazından kan geldiği ve defalarca hastane sevki çıkarılmasına rağmen götürülmediğini, hapishanede bulunan kampüs hastanesinde sadece kan örneği alınarak geri gönderildiğini, bu tahlil sonuçlarının da kendisine verilmediğini, bir defasında yine kan kustuğu için acile kaldırıldığını, tahlil yapılıp geri gönderildiğini ancak tahlil sonuçları için hastaneye götürülmediğini ve rahatsızlığına dair tedavi verilmemiştir” dedi.
Özel’in sağlık sorunlarının devam ettiğini ve tedavi hakkının elinden alındığını belirten Şahin, bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İZMİR

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, eylemlerinin 263'üncüsünü Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda kişi katıldı. Bu haftaki eylemde Menemen R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan 73 yaşındaki ağır hasta tutsak Şemsettin Ekinci'nin durumuna dikkat çekildi.  

Açıklamayı yapan İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin, Ekinci'nin sağlık sorunlarına dikkat çekerek, "Tansiyon ve şeker hastalıkları bulunmaktadır. 2017 yılı Ocak ayında beyin damarlarında tıkanma sonucu bir kriz geçirmiş, kan sulandırıcı verilerek geri gönderilmiştir. 2018 yılında bulunduğu koğuşta birden fenalaşarak ambulansla Çiğli Devlet Hastanesine kaldırılmış, beyin kanaması geçirmiştir. Müdahale edilmiş ama sol tarafında felç oluşmuştur ve ayağa kalkamamaktadır. Ekinci’nin daha önce birden fazla defa ATK’ye götürülmesine rağmen kendisi hakkında sadece 'cezaevinde yalnız kalamaz' şeklinde rapor oluşturulması nedeniyle infaz erteleme talepleri hep olumsuz sonuçlanmıştır" dedi.

Ekinci'nin ağır sağlık sorunlarına ek olarak gözlerinin de artık göremez dereceye geldiğini söyleyen İncin, "Tedavi amacıyla Menemen R Tipi hapishanesinden 4 ayı aşkındır tutulmasına rağmen tedavisinde bir gelişme olmadığı gibi sağlık sorunları her geçen gün artmaktadır. Göz tedavisi için birkaç defa Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne götürülmüş, ancak bugüne kadar herhangi bir tedavi uygulanmamıştır" diye belirtti. 

İncin, bir an önce Şemsettin Ekinci'nin ameliyat olması gerektiğini vurgulayarak, tedavi olması için tahliye olması gerektiğini belirtti.

 ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 425’inci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. Eylemde İHD Ankara Şubesi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Abdul Halim Kırtay’ın durumuna dikkat çekti.

Kırtay’ın 29 yıllık tutsaklık sürecinde birçok cezaevinde kaldığını ifade eden Çevirmen, şöyle konuştu: “Burhaniye’de kişisel bakımını dahi yapamayacak kadar ağır hastalıkları olan Abdul Halim Kırtay, tedavi amacıyla İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’ne götürülmüş, burada yaklaşık 4 yıl tutulmuş, ancak gerekli tedavileri yapılmamış, iyileşme sağlanamamış ve durumu daha da ağırlaşmıştır. 2022 yılı Eylül ayında Burhaniye T Tipi’ne götürülmüştür. Uzun süren hapislik, sağlığı olumsuz yönde etkileyen koşullar, Abdul Halim Kırtay’ın çok çeşitli hastalıklarının oluşmasına neden olmuştur. İleri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık, hemoroid gibi çeşitli ve ağır hastalıkları bulunmakta, hastalıklara bağlı olarak vücudunda çeşitli semptomlar meydana gelmekte ve bunun yanı sıra sürekli devam eden ağrılar da oluşmaktadır. Aynı zamanda geçirdiği bir kazadan dolayı da 3 parmağı yoktur. Hapishanede iken birkaç defa kasık fıtığı patlamış ve sürekli olarak kanama ve iltihap meydana gelmektedir. “

Tutsakların da Kırtay’ın tek başına yaşamını devam ettiremeyeceğini ifade ettiğini aktaran Çevirmen, “Ailesi tarafından verilen bilgiye göre, telefon görüşmelerinde hastanede diye görüşe çıkarılmayan Abdul Halim Kırtay'ın, aslında hastaneye götürülmedi, personelin keyfiyetçi tavırlarla görüşe çıkarılmadı. Hastalıkları nedeniyle birçok ameliyat geçiren Abdul Halim Kırtay’a, tedavi gördüğü hastane tarafından ‘cezaevinde kalamaz’ raporu verilmiş ancak bu rapor ATK tarafından dikkate alınmadığı için serbest bırakılmamaktadır” dedi.

Kırtay’ın tahliye edilmesi çağrısında bulunan Çevirmen, “Ağır seyreden hastalıkları, yaşamını tek başına devam ettiremeyecek durumda olması nedeniyle tetkik ve tedavilerinin eksiksiz olarak yapılmasını ve bu süreç devam ederken de sağlıklı koşullarda, ailesinin yanında tedavisine devam edebilmesi için gerekli girişimlerde bulunularak, tahliye edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.