Hasta tutsaklar için İstanbul ve İzmir’de eylem

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve TUHAY-DER, İstanbul ve İzmir’de hasta tutsaklar için eylem yaptı.

TJA ve Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri İle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (MATUHAY-DER), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenledikleri eylemlerde cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti.

Bakırköy Kadın Cezaevi önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pero Dündar ve Dilşat Canbaz, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve tutuklu yakınları katıldı.

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, “Bizler alanlarda, tutuklu arkadaşlarımız ise cezaevlerinde mücadele ediyor. Her yerde kadınlar örgütleniyor, kadınlar güçleniyor. Kadınlar bu topraklara özgürlüğü ve eşitliği getirene kadar mücadele edecektir" dedi.

HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, İnfaz Yasası’yla tutukluların ikinci bir tutsaklık yaşadıkları tepkisinde bulundu.

Demir,  “Türkiye'ye ABD'deki gibi mahkumu köleleştirilen bir sistem getiriliyor” diye uyararak, “Türkiye'nin yeniden şekillendiği bu dönemde, muhalefet bürokrasiye şu eleştiriyi yapıyor; bu düzen değişecek. Hiç kimsenin yasaların dışına çıkmaması gerekir. Burada tutulan kadın tutuklu arkadaşlarımıza bu durumun takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Pero Dündar, cezaevlerinin işkencehaneye dönüştüğünü belirterek şunları söyledi: “Bu durum İmralı'dan başlayarak her yere yayıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde 22 yıldır bu tecrit uygulanıyor. Bu sistem ne zaman sıkışsa Kürtlere saldırıyor, kadınlarına saldırıyor. Kadın katilleri dışarıda dolaşırken siyasetçiler işkence alında tutuluyor. Bizler bu sistem karşısında hiç eğilmedik, boyun eğmedik. Bizler bir adım bile geri adım atmadık atmayacağız. Özgürlüğümüzden bir adım geri adım atmayacağız. Yapılan bu işkence suçtur ve karşısında duracağız.”

İzmir’de ise TJA ve Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (EGE-TUHAYDER), Konak Eski Sümerbank önünde bir açıklama yaptı.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü’nün de eyleme katıldı. İstanbul ve İzmir’de yapılan açıklamanın ortak metninde, tarihsel olarak kadın mücadelesine vurgu yapılırken, cezaevlerinde kadınlara yönelik hak ihlallerinin salgın gerekçesiyle sürdürüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, "Cezaevlerinde kadınlara dönük çıplak arama uygulamaları, odaların kameralarla izlenmesi, keyfi disiplin cezaları verilmesi gibi birçok sorun artarak devam etmektedir. Cezaevlerinde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretilememiş olup aksine son dönemde bu ihlallerin artmasına neden olan İnfaz Kanunu kapsamında birçok kadın tutsak tahliye tarihleri gelmiş olmasına rağmen disiplin cezaları gibi bahaneler ile tahliye edilmemektedir” denildi.

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Cezaevlerinde kadınlara yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların sistematik bir akla hizmet ettiğini biliyoruz. Kadın tutsaklara dönük bu saldırılara ve baskılara karşı her koşulda kadın mücadelesini yürütmeye devam edeceğimizi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde de tüm tutsak kadınların sesi olacağımızı, aynı inanç ve kararlılıkla kadın özgürlüğünü haykırmayı sürdüreceğimizi paylaşıyoruz"