Hasta tutsaklar Kaya ve Tüzün'ün durumu ağır

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde hasta tutsaklar Ömer Kaya ve İsmail Tüzün'ün durumunun ağır olduğu belirtildi, "Tüm hasta tutsaklar hemen bırakılmalı" mesajı verildi.

HASTA TUTSAKLAR

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 523. haftasında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Bu hafta Van F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan hasta tutsak Ömer Kaya’nın sağlık sorunlarına değinildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, cezaevlerinde en az 651’i ağır olmak üzere, bin 517 hasta tutsağın olduğunu belirtti.

Açıklamada , 2024 yılı başından itibaren cezaevlerinde en az 23 tutsağın katledildiği vurgulandı.

Nuray Çevirmen, hasta tutsak Ömer Kaya'ya dair bilgiler vererek, "Denetimli serbestlik hakkından yararlandırılarak tahliyesi sağlanmalı ve dışarıda ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır" dedi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, her hafta düzenledikleri “F oturması” eyleminin 651’incisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki hasta tutsak İsmail Tüzün’ün durumuna dikkat çekildi. 

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Meryem Bars, politik tutsakların “ayrımcı ve düşmanca” nitelendirilebilecek uygulamalara maruz bırakıldığını ifade etti. Bars, Kürkçüler Cezaevi’nde tutsakların ağız içi arama dayatması nedeniyle hastaneye gidemediklerini hatırlattı.  

Bars, 21 yıldır tutsak olan İsmail Tüzün’ün sağlık durumunu aktararak, “Ağır hasta mahpus İsmail Tüzün ve bütün ağır hasta mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.