Hizbullah’ın çağrı cihazlarının patlaması: 12 ölü, Rusya ve İran'dan kınama

Hizbullah’ı çağrı cihazlarını hedef alan saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye çıkarken, Rusya ve İran, siber saldırıdan sorumlu tutulan İsrail'i kınadı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova Telegram üzerinden yayınladığı mesajda, Lübnan'da çağrı cihazlarının toplu olarak patlatılmasının “soruşturma ve uluslararası dikkat” gerektirdiğini belirtti.  “İtidal” çağrısında bulunan Zaharova,  saldırıyı kınadı. 

İran Cumhurbaşkanlığı, çağrı cihazlarının patlatılmasını “toplu katliam” olarak nitelendirdi. 

Saldırıyı resmi olarak üstlenen olmadı ancak çok sayıda kaynak, çağrı cihazlarına kadar sızan siber saldırının arkasında İsrail’in olduğunu belirtiyor.

12 ÖLÜ, 2800 YARALI

Hizbullah'ın İsrail'i suçladığı saldırıda, Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre 12 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 3 bine yakın kişinin yaralandığı belirtiliyor.

İsrail'i “cezalandırma” sözü veren Hizbullah, milletvekillerinden birinin oğlunun öldüğünü duyurdu. 

New York Times'a göre İran'ın Lübnan Büyükelçisi Muctaba Amani bir gözünü kaybetti ve diğer gözünden de ciddi şekilde yaralandı. AFP'nin Hizbullah'a yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, üst düzey bir Hizbullah güvenlik yetkilisinin oğulları da yaralandı.

TAYVANLI GRUPTAN YALANLAMA

Tayvanlı grup New York Times'da yer alan AR924 çağrı cihazlarını üretip Hizbullah'a sattığı yönündeki haberleri yalanladı. 

Açıklamada, “Şirketimiz sadece markanın kullanımına izin vermektedir ve bu çağrı cihazının tasarım ve üretimine dahil değildir” denildi. 

Şirket yöneticisi Hsu Ching-kuang Çarşamba günü erken saatlerde Taipei'de gazetecilere yaptığı açıklamada “Bunlar bizim ürünlerimiz değil. Baştan sona bizim ürünlerimiz değiller” diye ekledi. 

Tayvanlı Gold Apollo grubu, kendi markasını taşıyan Hizbullah çağrı cihazı bombalarının Macar ortağı BAC tarafından üretildiğini ve satıldığını ifade etti. 

Gold Apollo,  “Bir işbirliği anlaşması çerçevesinde, BAC'a belirli bölgelerde ürün satışı için markamızı kullanma yetkisi veriyoruz, ancak ürünlerin tasarımı ve üretimi tamamen BAC'ın sorumluluğundadır” diye belirtti. 

Amerikan gazetesinde yer alan bilgiler, Salı günü birçok uzman tarafından ortaya atılan, İsrail servislerinin saldırıyı planlamak için Hizbullah'ın tedarik zincirine sızmayı başardığı teorisini destekliyor.

FRANSA HAVAYOLLARI UÇUŞLARI DURDURDU

Uçuş takip platformu planeFinder.net'e göre, Lübnan'da Hizbullah'a ait çağrı cihazlarını hedef alan geniş çaplı saldırının ardından Air France'ın önümüzdeki iki gün boyunca Beyrut'a inen ve Beyrut'tan kalkan uçuşlar iptal edildi.

Çarşamba ve Perşembe günleri saat 14.20'de Paris'ten kalkacak olan ve saat 16.00'da Fransa'nın başkentine dönecek olan uçuşların iptal edildiği duyuruldu.