Çağrı cihazlarına patlayıcı mı yerleştirilmiş?

Lübnanlı Şii parti Hizbullah'a ait binlerce çağrı cihazının 17 Eylül Salı günü Gazze, Lübnan ve Suriye'ye kadar uzanan bir bölgede eş zamanlı olarak patlatılmasıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

Hizbullah ajanları ve savaşçıları tarafından kullanılan çağrı cihazlarının patlaması sonucu Lübnan Sağlık Bakanlığı’na göre en az 12 kişi öldü, 2800 dolayında kişi yaralandı. 

Patlamalara ilişkin halen bilinmeyen pek çok faktör olsa da, bu benzeri görülmemiş saldırının gerçekleştirilme şekli netleşmeye başladı. 

Uzmanlar, teknolojik gelişmeler göz önüne alındığında ilkel sayılan bu cihazların pillerini aşırı ısıtmayı amaçlayan “basit” bir bilgisayar korsanlığının sözkonusu olmadığını düşünüyor. 

Fransız Le Monde gazetesine göre uzmanlar kesinlikle bunun bir “tedarik zincirine saldırı” operasyonu olduğu konusunda hemfikir. 

Hizbullah için tasarlanan çağrı cihazlarına birkaç gram güçlü patlayıcı yerleştirilerek iletişim cihazlarının bombaya dönüştürüldüğü tahmin ediliyor. 

Özellikle Lübnan'da filme alınan patlamalar ve kurbanların yaralanmaları, patlamaların nispeten güçlü olduğunu gösteriyor. 

Bataryalar istisnai durumlarda aşırı ısındıklarında patlayabilseler de, ortaya çıkan patlamaların şiddeti düşük kalıyor.  

DXOMARK Teknik Direktörü ve bir akü uzmanı olan Olivier Simon, Le Monde'a yaptığı açıklamada “bunların patlayıcı olma ihtimali çok yüksek görünüyor. Patlayan bir batarya normalde alev çıkarır. Ancak videolarda herhangi bir alev görülmüyor” dedi. 

Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerdeki güvenlik kaynakları çeşitli medya kuruluşlarına patlayıcıların çağrı cihazlarına yerleştirildiğini ve İsrail tarafından uzaktan patlatıldığını doğruladı.