Hasta tutsaklar ölüme terk ediliyor: Güler ve Avcı'nın durumu ağır

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Sıddık Güler ve Kazım Avcı’nın durumunun ağır olduğu belirtilerek, "Hemen serbest kalmalılar" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 527'ncisini dernek binasının önünde yaptı. Eylemde “Hasta mahpus Sıddık Güler serbest bırakılsın” pankartı açıldı. Bu haftaki eylemde, Menemen R Tipi Cezaevinde tekerlekli sandalyeye bağlı ve kendi ihtiyaçlarını tek başına gideremeyecek durumda olan 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Sıddık Güler’in durumuna dikkat çekildi.
 İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, dernekleri tarafından 29 Nisan’da açıklanan hasta tutsak listesine göre, hapishanelerde 651’i ağır olmak üzere en az 1517 hasta tutsağın olduğunu söyledi. Yoleri, “Adalet Bakanlığı verilerine göre ise, 271 bin 823 kişi kapasiteli 384 hapishanede,  Mart 2022 sonu itibariyle toplam 314 bin 502 mahpus  bulunuyor. 42 bin 679 fazla mahpus ile kendisini gösteren aşırı doluluk sorunu ve bu soruna bağlı, yatak, yaşam alanı, su, beslenme, sağlık ve benzeri alanlardaki ciddi sorunlar çözülmediği gibi, hukuki dayanaktan yoksun cezalar ve tutuklamalarla aşırı doluluk sorunu daha da büyütülmektedir” dedi.  
Yoleri, 1994 yılından bu yana tutsak bulunan 82 yaşındaki Sıddık Güler’in birçok hastalığının olduğunu söyledi. Yoleri, Güler’in hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması hastası olup, ileri derecede unutkanlık ve konuşma güçlüğü çektiğini aktardı, "Hasat mahpus Güler, özellikle soğuk ve rutubetli ortamlarda artan şikayetleri nedeniyle yürüyememekte, tekerlekli sandalyeye bağlı kalmakta, arkadaşlarının yardımı ile yaşamını sürdürmektedir” diye ekledi.
 Yoleri, Güler’in 6 Nisan’da açık görüşe giden oğlunun şu aktarımlarda bulunduğunu belirtti: “‘Babam Menemen’e sevk edildiğinde ilk gün üç kişilik koğuşta tek başına kalıyor, daha sonra ise tedavi amaçlı getirilen başka hasta mahpuslar gelip gidiyorlar. Yanında kalan kişinin desteği ile bazı ihtiyaçlarını karşılaması kolaylaşıyor. Bazen iki kişiyle bazen tek olarak odasında tutuluyor. Görüşüne gittiğimde, o bana ben de ona baktım durdum. Artık konuşamayacak durumda. Ayrıca unutkanlık baş gösterdiğinden bazı şeyleri, hatta bizi hatırlamayacak durumda.”
 Yoleri, "Sıddık Güler ve diğer tüm hasta ve yaşlı mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için serbest bırakılmalarını istiyoruz.  Bunun için yetkilileri sorumluluğa, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz” dedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği eylemin 399’uncusunu İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Eylemde konuşan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Sevil Turgut, ağır hasta tutsak Kazım Avcı’nın durumunu aktardı.
Sincan 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan 68 yaşındaki ağır Kazım Avcı’nın yüzde 68 engelli olduğunu aktaran Turgut, tutsağın ayrıca sol bacağının kalçasından itibaren kesik olmasından kaynaklı 54 senedir protez kullandığını belirtti. Avcı’nın tek başına hücrede tutulduğunda kendi bakımını ve ihtiyaçlarını giderme imkanı olmadığı için rapor aldığını ifade eden Turgut, hastane sevkleri sırasında protezi nedeniyle arabaya binmekte ve yürümekte zorluk çektiğini aktardı.
 Avcı’nın, mitral yetmezlik kalp hastalığı dolayısıyla cezaevinde kalp krizi geçirdiğini ve anjiyo yapıldığını belirten Turgut, “Kalpte çalışma yetersizliği oluşmuş, kalbi yüzde 40 kapasiteyle çalışmakta, yüzde 40'ın altına düşmesi halinde kalp pili takılacaktır” dedi.
 Turgut, Avcı'nın nabzının sürekli 80-90 düzeyinde olduğundan dolayı her an yeniden kalp krizi geçirmekten korktuğunu, bu nedenlerle psikolojisinin de bozulduğunu belirtti.
 Turgut, "Avcı'nın infazının ertelenmesi sağlanmalıdır” dedi.