Hasta tutsaklara onur kırıcı uygulama

Kürkçüler F Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklar, onur kırıcı uygulamalara maruz kaldıklarını, 3 aydır tedavilerinin engellendiğini açıkladı.

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde rehin tutulan Mazhar Güler, Ekrem Baydoğan ve Kemal Özelmalı, yaşadıkları hak ihlallerine dair Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a mektup gönderdi. Mektupta tedavi haklarının engellendiğini aktaran tutsaklar, üç aydır hastane sevk ve tedavilerinin durdurulduğuna dikkat çekti. Askerler tarafından onur kırıcı aramalara maruz kaldıklarını belirten tutsaklar, özellikle “ağız içi arama” dayatmasına maruz kaldıklarını vurguladı.
Tutsaklar, onur kırıcı uygulamalara karşı çıktıklarında ise haklarında “aramayı kabul etmedi” ve “hastaneye gitmek istemedi” şeklinde tutanak tutulduğunu aktardı.

'DURUMU AĞIRLAŞANLAR OLDU'

Durumu aktardıkları cezaevi idaresi ve yetkililerden ya cevap alamadıklarını ya da “jandarmadır, yetki alanımız dışında” yanıtı aldıklarını belirten tutsaklar, kronik hastalığı bulunan tutsakların durumunun ağırlaştığının altını çizdi. Tutsaklar, Meclis İnsan Hakları İzleme Komisyonu’na (İHİK) başvurduklarını ancak henüz yanıt alamadıklarını yazdı.

Sevk sırasında dedektör, el ve X-ray cihazından geçirildikten sonra jandarma tarafından el ve dedektörle bir kez daha arandıklarını ve bu esnada onur kırıcı uygulamalara maruz kaldıklarına dikkat çeken tutsaklar, girişimlerde bulunulmasını istedi.