Hasta tutsakların durumu ağır, tahliyeleri engelleniyor

İstanbul ve Ankara'daki eylemlerde, ağır hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, tahliyelerin engellenmesine tepki gösterildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 599’uncusunu dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 30 yıldır tutsak bulunan ağır hasta Sait Gürkan’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.

 Bu haftaki açıklamayı İHD Hapishaneler Komisyonu üyesi Hatice Onaran okudu. Onaran, “İHD  raporuna göre; 2021 yılının başından bu yana en az 313 mahpusun tahliyesi birden fazla kez 6’şar ve 3’er aylık periyotlarla engellendi. Tahliyesi engellenen mahpusların 42’si ağır hasta mahpus olmak üzere 88’i hasta mahpus listemizde bulunuyor” dedi. Onaran, Sait Gürkan’ın da birçok hastalığı olmasına rağmen kurul tarafından tahliyesinin engellendiğini söyledi.


ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemini 471’inci haftasında da İnsan Hakları Ankara (İHD) Ankara Şubesi önünde sürdürdü. Eyleme, Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekilli Vezir Parlak da katıldı.

İHD Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Ümit Can Akbulut, Rize Kalkandere L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutsak Nurettin Erdemci’nin durumuna işaret etti. Akbulut, “1958 doğumlu olan Erdemci, 1995 yılından bu yana hapishanededir. Şartlı tahliyesine 2 yıl kalan Nurettin Erdemcinin uzun hapislik koşulları ve yaşından da kaynaklı olarak pek çok hastalığı bulunmaktadır" dedi, tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.