Hasta tutsakların yaşamı ve sağlığı tehdit altında

Hasta tutsaklar için düzenlenen eylemlerde, tahliyelerin engellenmesiyle hasta tutsakların yaşamı ve sağlığının tehdit edildiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F Oturumu”nun 601’incisini şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Silivri 5 No’lu Cezaevi’nde tutulan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti)  il eşbaşkanları İlknur Birol ve Murat Kalmaz,  Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk ile çok sayıda kişi katıldı.
Açıklamayı yapan 78’liler Girişimi aktivisti İsmet Evren, hasta tutuklulara yönelik düşman hukukunun uygulandığını belirtti. Evren, Celalettin Can’ın apnesi, mide ve göz hastalıklarının yanı sıra prostat kanseri olduğunu, 2011 yılında geçirdiği trafik kazasında ayağına platin takıldığını, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığını dile getirdi.
Evren, "Celalettin Can tedavi edilmezse görme yetisini kaybedecek" derken, denetimli serbestlik hakkı olan Can’ın tahliyesinin engellendiğine dikkat çekti.


ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdiği eylemi 473’üncü haftasında sürdürdü. Eylemde Batman T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 72 yaşındaki ağır hasta tutsak Mehmet Emin Çam’ın durumuna dikkat çekti.

İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, 500’ü ağır olmak üzere toplam bin 500’ün üzerinde hasta tutsağın olduğunu aktaran Çevirmen, Çam’ın durumuna değindi.
 
Çevirmen, Çam’ın hastalıklarından dolayı bir an önce tahliye edilmesi çağrısında bulundu.