HDP: Amasra'nın sorumluları bu ülkeyi yönetenlerdir

Amasra’daki maden katliamının yaşandığı alanda konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, “Cumhurbaşkanının vazifesi millete kan parası vermek değil, bu kazaların olmasını engellemek. Sorumlular bu ülkeyi yönetenlerdir” dedi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen maden katliamının yaşandığı alana ziyaretler ve heyetlerin incelemeleri devam ediyor. Gün boyu siyasetçilerin, hukuk örgütlerinin ziyaret ettiği alana Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan ve Parti Meclisi (PM) üyesi Hüseyin Taka, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk yanı sıra hukuk örgütleri ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan da alanda incelemelerde bulundu.

‘PERSONEL SAYISI AZALTILMIŞ’

Alana akşam saatlerinde ulaşan HDP heyeti, katliamın yaşandığı yerde incelemelerde bulundu. Burada değerlendirmelerde bulunan Turan, pek çok eksiklik ve yanlışlığın olduğunu ifade etti. Turan, “Temel iş sağlığı güvenliği alınmış olsaydı canımız bu kadar yanmayacaktı. Aile evlatsız, çocuklar babasız, kadınlar eşsiz kalmayacaktı. Nerde ‘fıtrat’ ve ‘kader’ kavramı kullanılıyorsa orada pek çok şey saklanıyor demektir. Üstü örtülmeye çalışılıyor demektir. Burada çok önemli iş sağlığı güvenliği ihlalleri var. Ocak içermesi sayıda işçi içermeyen bir ocak. Burada personel sayısı yıllar içerisinde giderek azalmış, dolayısıyla personel sayısı azalmış, ocakta meydana gelecek birtakım arızaların ortadan kaldırılması için çalışması gereken sayılar aza indirilmiş” dedi.

‘SOMA’DA DA BUNLARI YAŞADIK’

Konuşmasının devamında Turan, “Kamu tedbirlerinin almazsanız, yeteri eğitimleri vermezseniz ki çok tehlikeli iş kolu olduğu için ciddi eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Tecrübesiz işçileri çalıştırsanız bunun sonucunda kaza olur. 2019 Sayıştay raporlarını hepimiz biliyoruz.  Metan oranın giderek arttığını, bunun da bir patlamaya imkan sağlayacağına ilişkin veriler var. Bunlar olmazsa ama bunlar var. Soma’da da bunları yaşamıştık. Orda da yürümeyen bir teknik rapor var burada da teknik bir rapor var. Bilimin, teknolojinin gereken şeyleri yapmıyorsak, bunların her birinin maliyet kalemi olarak görüyorsanız mutlaka günün sonunda buna benzer şeyler yaşıyorsunuz” diye belirtti. 

‘SORUMLULAR BU ÜLKEYİ YÖNETENLER’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı ziyarette kullandığı “kader” kelimesini şiddetle kınadıklarını ifade eden Turan, “Cumhurbaşkanın vazifesinin millete kan parası vermek değil, bu kazaların olması engellemek” diye belirtti. Turan, “Erdoğan iktidarı döneminde onlarca çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini yaşadı bu ülke. Aşağı yukarı işçiler bu ülkede yaşamını yitiriyor. Çok fazla işçi yaşamını kaybettiğinde haber oluyor. Bunların sorumlusu bu ülkeyi yönetenlerdir” ifadelerini kullandı.

AKDENİZ: SORUN SİYASAL BİR SORUN

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de olay yerinde incelemelerde bulundu. Soma’daki madenci katliamını hatırlatan Akdeniz, “Soma düzeni devam ediyor, burada yaşanıyor. Enerji Bakanı ‘ben nezaket ziyaretine geldim’ demiş. Bu korkunç bir olay. Burada yapılması gereken nezaket ziyareti değil, denetim. TTK ayrıca bir madencilik okuludur, en gözde yerdir burası. Stajyerlerin gelip eğitim gördüğü yerdir, örnekle gösterilir. Burada bile bir çöküş varsa hakikaten bu düzen artık çürümüştür. El atılacak hiçbir yer kalmamıştır. Sorun siyasal bir sorundur. Hükümet sözcüleri idari hukuki soruşturmalar yürütülecek diyor ama yargının üzerinde baskınız var, patronlara teslim olmuşsunuz, uluslararası sermayeye hizmet ediyorsunuz. Bu koşullarda nasıl bu düzen değişecek?” diye sordu.

AKDENİZ: PARALAR ÇOCUKLARIN BABALARINI GERİ GETİRMEZ

“Biz yine burada birkaç mühendisin veya birkaç işçinin ustabaşının cezalandırılmasıyla sonuçlanacak bir dava sürecine göz yummayacağız” diyen Akdeniz, şunları söyledi: “Emek partisi olarak hukuk komisyonumuz bu davaya müdahil olacak. ‘Para vereceğiz’, şu bakanlık şu kadar para verecek ölen madenci çocuklarına, şu bakanlık şu kadar verecek. Hayır bu paraların hiçbiri o çocukların babalarını geri getirmez. Bu paraları işçi sağlığı ve iş güvenliği için zamanında niye harcamadınız? Sorumuz budur dolayısıyla bu işin temel sorumlusu siyasal iktidardır.”

‘İŞÇİNİN HESABINI SORMASI GEREKİYOR’

Sendikaların sessizliğini de eleştiren Akdeniz, “Bu tür toplu iş cinayetlerinde bir sendikaya niye ihtiyaç var itiraz etsin ses çıkarsın diye var. İş bırakmıyorsan meydanlara inmiyorsan işçilerini böyle kan revan içinde bırakıyorsan sadece dualar ile bu işler geçiştirilemez. İşçi sınıfının da bunun hesabını sorması gerekiyor” dedi.