HDP baskın seçime de hazır

Savaş naraları atan AKP iktidarının büyük sorunlar karşısında son dönemde bazı palyatif adımlar atarak erken/baskın seçim işareti verdiğini belirten HDP Eşbaşkan Yardımcısı Birol, HDP’nin Nisan’da seçim olacakmış gibi çalıştığını söyledi.

HDP Seçim İşlerinden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı İlknur Birol, seçmenle buluşmaktan oy kullanmaya, sandık güvenliğinden oy sayımına kadar kapsamlı çalışmayı örgütlediklerini belirterek, “Planlı bir çalışma yürütüyoruz. Nisan’da seçim olacakmış simülasyonuyla bütün hazırlıklarımızı tamamlıyoruz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim İşlerinden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı İlknur Birol, iktidarın son dönemde attığı ve genel perspektifiyle uyuşmayan bazı adımların bir erken/baskın seçim hazırlığı kapsamında olup olmadığı; HDP’nin hazırlık düzeyiyle ilgili ANF’ye konuştu.

Yaşanan büyük yoksulluğun normal koşullarda hangi ülkede olursa olsun iktidarları derinden sarsabileceğini hatırlatan Birol, “Toplum, açlığın, yoksulluğun giderilmesi talep eder ve bu talebi ilk önce iktidardan bekler. Karşılanmadığında da ona verdiği desteği zayıflatarak bir değişime yol açar. Türkiye’deki gibi otokratik, faşizan ve tekçi hükümetler, olanaklarını terk etmemek üzerine kurulu bir siyaset izliyor. Dolayısıyla oluşan bütün tepkileri, iktidarları için tehlike haline gelmeyecek şekilde büyük baskıyla ama bazen de kısmi pansumanlarla gidermeye çalışıyor” dedi.

PALYATİF ÇÖZÜMLERE İHTİYACI VAR

Asgari ücret, faiz indirimi, çiftçiye destek oranlarının artması, düşük emekli ücretlerinin insani seviyeye taşınması gibi adımların, yeniden rıza üretmek için atıldığını kaydeden  Birol, şöyle devam etti: “Bu halk, akşam pazarından kalmış sebzeyi toplayacak hale geldi. Televizyonda gördüğümüz bir iki kareden ibaret değil bu. Neredeyse gündüz pazara gidenden daha büyük bir çoğunluk akşam pazarı saatini bekliyor; bir kaç sebze alıp çoluk çocuğa yemek yapabilmek için. Faturalarını ödeyemiyor, elektrikler, doğal gazlar kesilmeye başlandı. Bu kabul edilebilir ve yürütülebilir bişey değil. İktidar bunu her ne kadar Türkiye büyüme rakamlarıyla dünya örneklerine göre çok iyi durumda diye geçiştirmeye ve başka bir algı yaratmaya çalışsa da mızrağın çuvala sığmadığı bir durum söz konusu. Bu kadar büyük eşitsizliklerin olduğu, kendisine verilen desteğin de azaldığı bir yerde çeşitli palyatif çözümler, pansuman olacak bir takım maddeler ilan edecektir, çünkü yeniden rıza oluşturmaya ihtiyacı var. 

SEÇİMLERİ ERKENE ALMAK ZORUNDA

Devletin yapısı bozulmuş, toplum çözülmüş, sosyal, siyasal, ekonomik krizlerin her biri çok hareketli halde, dolayısıyla bir geleceği ön görememe hali var. Yoksulluk, işsizlik gerçekten devasa bir durumda. Bir gelecek kaygısı, çok daha öfke biriktiriyor. İktidar, yeni bir rıza üretme imkanını daha önce seçimlerle yapıyordu. Yeniden seçime ve sandığı gitmek zorunda kalacağını kendileri de biliyor. Bunun sürdürülebilir bir yanı yoktur. Seçimleri erkene almak zorunda kalacaklardır. Bir erken seçim havası veren çeşitli önlemleri ilan etmeye başladılar. Bunlar yaraya merhem değil. Yaraya merhem olacak bir yeni dönem, yeni sistem ve yaklaşım tarzı ortaya konulmalı.  Örgütlü bir halk gücüne, demokrasi gücüne hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. HDP olarak bu gücün oluşumu konusunda adımların hızlanması için uğraşıyoruz.”

SAVAŞ VE MİLLİYETÇİLİKLE MUHALFETİ BASTIRMA

İktidar blokunun, milliyetçi, işgalci, savaşçı politikalarının büyük bir Kürt düşmanlığından kaynaklandığına işaret eden Birol, rıza üretimi için zora, baskıya, savaşa, çatışmaya, kutuplaştırmaya dayalı yol ve yöntemlere başvurduğunu söyleyen Birol, şunları dile getirdi: “Aynı anda çeşitli ekonomik önlemler alıyormuş gibi yapıp esasına dokunmayan işler yapacak. Milliyetçilik, dinin siyasette en uç haliyle kullanılır bir hale getirilmesi, zaten iktidarın alametifarikası. Milliyetçiliği kışkırtıp, toplumu kamplaştırarak muhalefeti bölüp güçten düşürerek karşısında bir güç birikmesini önlemeye çalışıyor. Bütün yaptıkları bununla ilgilidir.”

HDP NİSAN’DA SEÇİM OLACAKMIŞ GİBİ HAZIR

Bütün bunların panzehirinin, barışı, demokratik çözümü ve yeniden demokratik bir sistemi, cumhuriyeti demokrasiyle buluşturmanın kaçınılmazlığını, bütün demokrasi güçleriyle birlikte daha kuvvetli söylemek olduğunu kaydeden HDP Seçim İşleri Komisyonu’ndan Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı İlknur Birol, olası bir erken seçime hazırlıklı olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Tüm çalışmalarımızda ileriye bakan bir yaklaşım hakim. Seçim işleri ile ilgili çalışmalarımıza, son kongreden sonra görevi devraldığımız andan itibaren başladık. Şu an biz Nisan başında seçim olacakmış planıyla hazır haldeyiz. HDP, şanslı mı şanssız mı bilmiyorum ama her yılının seçimle geçtiği bir tarihe sahip. Yani yaşından çok seçim görmüş bir siyasi partidir. Hem örgütte hem HDP’nin hitap ettiği bütün kitlede derin tecrübe birikimi var. Bu açıdan zorlanmıyoruz ama biz seçime sadece sandık günü verilecek oy olarak bakmıyoruz. Seçimin özgür, güvenli ve demokratik bir ortamda olması da meselemizdir. Bütün demokrasi güçleriyle bunu sağlayacak birliktelikleri önemsiyoruz. Seçimle ortaya çıkan iradenin öneminin çalışmalarını yapıyoruz. Halkın iradesine sahip çıkmak, sandığa oy atmak kadar önemlidir. Bütün teşkilatlanmamız, çalışmalarımız da bu ana fikre dayanıyor. Planlı bir çalışma yürütüyoruz. Nisan’da seçim olacakmış simülasyonuyla bütün hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.”