HDP: Engellilik kadın mücadelesinin ayrılmaz parçasıdır

HDP, "Engellilik bir kimlik mücadelesidir ve özü gereği kadın mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Engelliler Komisyonu'nun kadın üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Engelli on milyonlarca yurttaş ve savaşların ülkemize sürgün ettiği engelli ve mülteci insanlar, toplumsal eşitsizlik, sosyal dışlanma, ayrımcılık, damgalanma ve sosyal izolasyon gibi ortak sorunlarla karşılaşırken, adeta bireyi görünmez kılan bu etiket, aynı zamanda engelli kadını cinsiyetsizleştirmektedir. Engelli kadınların uğradığı çifte ayrımcılık ve sosyal baskı; eğitim, istihdam, ekonomik statü, sağlık, aile, sosyal ve kültürel alanların tamamında daha yakıcı hissedilmektedir. Özellikle düşük beklenti ve görmezden gelme engelli bir kadının aile kurma yeterliliğine kabul vermezken, evlilik yaşamları ve mahrem alanları saygısızca sorgulanmaktadır. Ve hatta bu ölçüsüzlük engelli kadının çocuklarına da ayrımcılık olarak farklı şekillerde yansımaktadır" denildi.

"Engellilik sorunu, her hal ve koşulda kadının sorunu olarak yaşamın pratiklerinde karşılık bulmaktadır" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:

"(...) Engelli bir bireyin bağımsız yaşam hakkını öncelemeksizin, 2 bin 360 TL ödenekle ve sosyal güvencesiz, tüm sorumluluklarını aileye, aile içinde ise ekseriyetle bir kadına havale eden, hizmeti minnete dönüştüren bu zihniyetin adı; öjenizmdir. Mevcut uygulamayla sosyal devlet olmanın tüm yükümlülükleri ve hizmetler, aileye yüklenmekte ve hane gelirine göre yapılan hesaplamalar ile açlık sınırına dahi erişemeyen bakım maaşı çoğu zaman kesilmektedir. Engelli bireyin ve desteği sağlayan kadının, eve kapatılması yoluyla, sosyal ve kültürel yaşama katılım hakları gasp edilmektedir. Özellikle SSPE’li, SMA vb. engellileri destekleyen kadınların yaşamları onlara nefes veren cihazların başında, yaşamın nöbetini tutan ve yorulmadan umudu yeniden üreten bir güce dönüşmektedir.

Engellilik bir kimlik mücadelesidir ve özü gereği kadın mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır."