HDP heyeti Cizre'de: Direnişi büyüteceğiz

Siyasi soykırıma karşı nöbet eyleminin sürdüğü Cizre’de halkla buluşan HDP heyeti, direnişi büyütme mesajı verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden oluşan heyet, siyasi soykırım operasyonu düzenlenen Cizre İlçe Örgütü’nü ziyaret etti. Cizreliler tarafından alkış ve zılgıtlarla karşılanan heyette, partinin milletvekilleri Murat Çepni, Kemal Bülbül ve Dilşat Canbaz ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Veli Saçılık yer alıyor. Heyet, ilçe binasına yapılan baskın sırasında meydana gelen polis tahribatını inceledikten sonra açıklama yaptı.

'BARBARLIK VE DÜŞMAN HUKUKU'

HDP MYK üyesi Veli Saçılık, iktidarın baskılarına dikkat çekerek, “DEP’ten HDP’ye bu partiyi kapatamadılar” dedi. Saçılık, “Kapatamadıkları bu partinin kapılarını böyle kırmaya çalışıyorlar. Şunu iyi bilsinler ne Cizre halkı yenildi ne de Türkiye’de emekçi halkları bu zulmün karşısında yenilecekler. Bu kapı kırılmış ama bizim gönül kapılarımız sapasağlam duruyor” dedi.

HDP’li vekil Kemal Bülbül, partilerine yönelik baskının “barbarlık” olduğunu belirterek, “Bunun herhangi bir yasa ve kanunla açıklanması mümkün değil. Bu Kürt halkını, Cizre halkını, kadını, gençliği hedefe koyan düşman hukukunu uygulamaktır. Kapını kırılmasından kitaplıktaki kitapların dağıtılması ve parmak izi aramasının yapılması zihniyeti kendini açıkça ortaya koyuyor. Bu zihniyet Vedat Aydın’ın katilidir. Bu zihniyet, Mehmet Sincar’ın katilidir. Bu zihniyet, Aysel Tuğluk’u tahliye etmeyen zihniyettir. Bu zihniyet, Hatun Tuğluk anayı mezarından çıkaran zihniyettir. Bu zihniyet, ölüye de yaşama da düşman bir zihniyettir” diye konuştu.

‘MEŞRU DİRENİŞİMİZİ BÜYÜTECEĞİZ'

Cizre’nin hem mücadele hem tarih hem direniş açısından sembol bir yer olduğunu vurgulayan Bülbül, şunları söyledi: “Cizre bodrumlarında katliamlar yapanlar gece gelip kapıyı kıranlardır. Burada Deniz Poyraz’ın fotoğrafını yere atanlar, onun katillerinin ortaklarıdır. Bu zihniyet Ankara’ya, Süleyman Soylu’ya kadar uzanıyor. İlçe binası içinde gezerken, Victor Yara’nın kitabının yere atıldığını gördük. Victor Yara, Şili’de Pinoşe faşizmi tarafından katledilen bir aydın sanatçıdır. Burada onun kitabını yere atmışlar. Bu durum Şili’deki Pinoşe diktatörlüğünü ile aynı zihniyet olduğunu gösteriyor. Bu faşizmin yaygınlığını gösteriyor ama bu yaygınlığa karşı bir de direniş yaygınlığı var. Tüm zamanların toplam faşizmini yaşıyoruz. Buna karşı haklı meşru ve direnişi büyüteceğiz. Bu direnişin gücünü Cizre halkından, Orhan Doğan’dan, Mem û Zin aşkından alıyoruz.”

HDP’li heyet, Cizre ilçe binasındaki ziyaretinin ardından Şırnak Adliyesi’ne geçmek için yola çıktı.

VEKİL ÖZGÜNEŞ'TEN OTURMA EYLEMİ

Bu arada Cizre’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 10 kişinin bugün Şırnak Adliyesi’ne getirilmesi bekleniyor. Gözaltına alınan partililerin durumu hakkında bilgi almak için Şırnak Adliyesi’ne girmek isteyen HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, adliye binasına alınmadı. Bunun üzerine Özgüneş, tek başına adliye önünde oturma başlattı.