HDP'nin Çatak adayları kimdir?

Çatak’ta HDP’nin son seçimlerde AKP’ye ağır bir yenilgi yaşatarak elde ettiği, ancak kayyum darbesiyle gasp edilen belediyenin geri alınacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Van’ın doğal güzellikleriyle bilinen ilçelerinden Çatak’ta HDP 2014 seçimlerinde yüzde 67 oy alırken, AKP eşitsiz koşullara ve ağır baskılarına rağmen oyların sadece yüzde 30’unu alabilmişti.

Baskı ve şiddet politikalarının yoğun olarak hayata geçirildiği Çatak’da 24 Haziran 2018 seçimlerinde HDP bu defa yüzde 61 oy alırken, AKP yüzde 30’u aşamadı

2016 yılında yapılan kayyum atamalarının ardından halkın seçtiği belediye eş başkanları Celalettin Bartu ve Evin Keve tutuklanırken, Çatak Kaymakamı Hacı Asım Akgül, belediyeye kayyum olarak atandı.

Çatak Kayyumu Akgül, ilk iş olarak halka ait köprüyü “Örgüte yardım eden köprü” diyerek yıktı ve uzun süre tepkilere neden oldu.

Çatak halkı, 31 Mart yerel seçimlerinde kayyum yönetimine son vermeye hazırlanıyor. HDP, bu amaçla Çatak’ta Esra Babur ve Murat Bozdemir’i aday olarak belirledi.

ESRA BABUR KİMDİR?

1988 yılında Van'ın Çatak ilçesinde doğdu. İlk-orta ve lise eğitimini Çatak' ta tamamladı. Halen Anadolu üniversitesi yerel yönetimler bölümünde okuyan Babur, 2007-2011 yılları arasında Çatak 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde DBP’den Çatak belediyesi ve Van Büyükşehir belediyesinden belediye meclis üyesi olarak seçildi. Babur 2014 yılından bu yana partide aktif siyaset yürütüyor.

İTTİFAK ADAYI MURAT BOZDEMİR KİMDİR?

1974 Çatak-Van doğumlu. Tüm siyasi hareketlerle bir şekilde temasta bulundu. 91’de YYÜ sınıf öğretmenliğini okuduğu esnada örgütlü -siyasal faaliyetlerde bulundu. Doksanların ağır şartlarından o da nasibini aldı ve 10 yıl cezaevi yattı. 2004’te cezaevinden çıktı. Evli ve iki kız çocuğu babası. Siyasal ve sosyal faaliyetlerine sivil toplum kuruluşlarında devam etti. VİYAN Der’in başkanlığını yaptı. Öze Dönüş’ün Kurucuları arasında yer aldı. Alikar yardım derneğinin gönüllüsü oldu. Van depremi ve Kobanê dayanışmasında aktif olarak bulundu. DİTAM ve Barış Vakfının düzenlediği çözüm süreci ile ilgili birçok çalışma ve toplantıya katkı sağladı. Parti siyasetine ilk olarak İnsan ve Özgürlük Partisi’nde başladı. Hala MYK üyesi.