HDP: Sağlık emekçilerinin talepleri meşru, eylemlerini destekliyoruz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) sağlık emekçilerinin taleplerinin “haklı ve meşru” olduğunu belirterek, iş bırakma eylemini desteklediklerini açıkladı.

HDP Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Dr. Samet Mengüç yaptığı yazılı açıklamada, “AKP iktidarının yıllardır uyguladığı sağlık politikalarını protesto etmek ve taleplerini daha yüksek sesle dile getirmek amacıyla sağlık emek ve meslek örgütleri 8 Şubat’ta iş bırakma eylemi yapacaktır” diye hatırlattı.

Mengüç, iktidarın 20 yıla yakındır uyguladığı ve Sağlıkta Dönüşüm Programı adını verdiği neoliberal sağlık politikalarının; hastaları müşteri, sağlık emekçilerini ise parça başı üretim esasına dayalı işçiler olarak gördüğünü belirtti.

“Gelinen aşamada toplum sağlığı ciddi anlamda tehlikeye girmiş, sağlık çalışanları ise artan iş yükü ve güvencesiz çalışma ile karşı karşıya kalmış, ayrıca sosyal ve ekonomik hak kayıplarına uğramıştır” diyen Mengüç, sağlıkta nitelikli hizmet anlayışının ortadan kalktığını kaydetti.

Mengüç, “Sağlık çalışanları uzun süreli ve gece-gündüz çalışmaya zorlanmış, ücretlerinde ve sosyal haklarında hiçbir düzenleme yapılmamış, özlük ve ekonomik hakları adeta gasp edilmiştir” diye ekledi.

Covid-19 salgını ile birlikte sağlık çalışanlarının yükünün daha da arttığını ifade eden Mengüç, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, ücret artışı ve sağlıkçılara yönelik şiddetin önüne geçilmesi gibi taleplerde bulunan sağlık emekçilerine HDP’nin desteğini açıkladı. 

Mengüç, “Halkların Demokratik Partisi olarak tüm bu haklı ve meşru talepleri sahipleniyor ve kendi taleplerimiz olarak görüyoruz. 8 Şubat’ta yapılacak iş bırakma eylemlerini destekliyor, tüm vatandaşlarımızı da daha sağlıklı ve nitelikli bir sağlık hizmeti alabilmeleri için sağlık çalışanlarıyla dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.