HDP’ye yönelik saldırılar bir çok kentte protesto edildi

HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonları birçok kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Türk devlet güçleri 12 Nisan günü “Kobanê soruşturması” adı altında 13 kentte HDP’lileri hedef aldı. 91 kişi hakkında gözaltı karar verildi, onlarca kişi gözaltına alındı, özellikle Cizre ilçe binası polis tarafından yağmalandı. Saldırılar birçok kentte protesto edildi.

AMED: ‘KİMSE İRADEMİZİ KIRAMAZ’

AMED Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde bir açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Amed Milletvekilleri Dersim Dağ, İmam Taşçıer ve il eşbaşkanlarının yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, her geçen gün partilerine yönelik saldırıların arttığını belirterek, “AKP iktidarı gideceğini bildiği için yine HDP'ye saldırıyor. AKP ve MHP'nin amacı HDP'nin demokratik siyaset yapmasını engellemek ve barışın sesini kısmaktır. AKP-MHP bugün her yerde zulmü farz kılmak istiyor” dedi.

Ceylan, “Tüm bu saldırılara rağmen HDP her zaman ayaktadır. HDP'nin siyaset yapmasını bitirmek isteyenlerin siyaseti bitti. AKP-MHP bitti. İster şimdi ister aylar sonra seçim olsun AKP kaybedecektir. Her zaman irademize sahip çıkacağız. Kimse irademizi kıramaz” diye ekledi.  

Dersim Dağ, “Aslında HDP şahsında halkı sindirme halkın iradesini yok sayma politikaları yürütülüyor. Kobane’de IŞİD’in kaybetmesini hazmedemeyenler bunun intikamını Kürt halkından alıyor. Kobanê Kürt halkının en meşru mücadelesidir ve bunu kriminzalize etmeye çalışıyorlar. IŞİD nasıl Kobane’de kaybettiyse AKP de Amed’de kaybedecek. AKP’nin sarayı yerle bir olacak. Kürt halkına diz çöktürmek isteyenler kendilerine bunu yaşatacak. Kürt halkı bu tür oyunlara diz çökmeyecek. 2022 Amed Newrozu bunun en büyük örneğidir. Kürt halkı, HDP diz çökmedi, hiçbir zaman da çökmeyecek. Kazanan halklar kaybeden AKP olacak” ifadelerini kullandı.

MARDİN: ‘HALKLARIN İRADESİNİ ENGELLEYEMEZSİNİZ’

HDP Mardin İl Örgütü’nün düzenlediği açıklama sırasında “Em HDP ê Diparêzin/HDP’yi savunuyoruz” pankartı açıldı.

HDP Mardin İl Eşbaşkanı Perihan Ağaoğlu, saldırılara tepki göstererek “HDP 3’üncü yoldur. HDP bir fikriyattır. HDP özgürlüktür. HDP halkların umududur. Siz halkların iradesini engelleyemezsiniz. Faşizmin tarz ve yöntemlerini kınıyoruz. Biz vardık, varız, var olacağız” dedi.

HDP Mardin il Eşbaşkanı Salih Kuday, AKP ve MHP iktidarının tıkandığı her dönem HDP’ye dönük operasyonlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Kuday, iktidarın ülkeyi yönetemediğini vurgulayarak, “Ne HDP ne de HDP’nin dostları bu baskılar karşısında diz çökmedi, diz çökmeyecek” şeklinde konuştu.

URFA: ‘BİZ KORKUYU YENDİK’

HDP Urfa İl Örgütü binası önünde de bir açıklama ile saldırılar protesto edildi. Açıklamaya HDP Urfa milletvekilleri Ayşe Sürücü ile Ömer Öcalan, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda partili katıldı.

HDP Urfa İl Eşbaşkanı Ziya Çalışkan, “Gün geçtikçe, ekonomi ve siyasi çıkmaza giren AKP-MHP iktidarı, bunu örtbas etmek için her gün; gündemi farklı yöntemlerle meşgul etmekte, toplumun dikkatini dağıtmak için her türlü yasa dışı yöntemlerle başvurmakta asla geri durmamaktadır” diye tepki gösterdi.  

HDP Milletvekili Ömer Öcalan ise şöyle konuştu: “Bizimle baş edemeyenler entrika peşindeler. Kobanê davasını hangi entrikalar ile planlandığını biliyoruz. Biz korkuyu yendik. Bu çeteci anlayış kaybedecek. Ülkenin içine düştüğü durama herkes vakıf. Kanun dışına çıkmayın, halkın iradesine saygı duyun. Demokratik siyaseti sürdüreceğiz. Biz meşruyuz. Gündemi kimse saptıramaz.”

MERSİN: ‘BASKILARA KARŞI MÜCADELE SÜRECEK’

HDP Mersin İl Örgütü’nün Özgür Çocuk Parkı’nda yaptığı açıklamaya Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER, AKKAY-DER, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, KESK, DİSK, CHP, EMEP, Tüm Emekli-Sen ve İHD de destek verdi. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Bedriye Kuş, baskılara karşı mücadele edeceklerini söyledi.

İSKENDERUN: ‘GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILSIN’

HDP İskenderun İlçe Örgütü tarafından düzenlenen açıklamada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, her türlü kumpas davasının karşısında durup, mücadele edeceklerini vurguladı. Şahin, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.