Hukuk örgütleri: İmralı'da yasa dışı uygulama var

Hukuk ve insan hakları örgütleri, İmralı tecridinin kalkmasını istedi ve açlık grevlerine dikkat çekti.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP), KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Demokrasi İçin Hukukçular (DİH), İnsan Hakları Derneği (İHD), Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve açlık grevlerine ilişkin ortak açıklama yaptı. 

'İMRALI'DA ÇİFTE STANDART VAR'

İHD İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Avukat Bahri Belen, "Leyla Güven’in ve birçok mahpusun açlık grevine başlamalarının sebebi, çifte standartlı hukuk uygulamalarıdır. Sayın Öcalan’ın İmralı’daki tecridi mevcut Anayasal sistem içerisinde hukukun farklı ve yanlış anlaşılmasından kaynaklıdır” dedi. 

'LEYLA GÜVEN GİBİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Av. Yıldız İmrek ise, Leyla Güven’in hukuksuzluğa ve yasa tanımazlığa karşı iktidarın, muhalefetin, hukukçuların müdahale etmesi, halkın da görüp duyması için yaşamını ortaya koyduğunu ifade etti. 

İmrek, "Milletin vekili Leyla Güven, yüzlerce mahpusla birlikte Abdullah Öcalan'a, İmralı adasında uygulanan yasaya aykırı tecridin, Guantanamo rejimine dönüşen infaz uygulamasının yasa dışılığına, hukuka ve insanlığa aykırılığına dikkat çekmek için kendi yaşam hakkını ortaya koydu” diye konuştu.

Öcalan’a uygulanan İmralı infaz rejiminin, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanuna aykırı olduğunun altını çizen İmrek, "Biz de Leyla Güven gibi düşünüyoruz" dedi ve tecridin kaldırılmasını istedi.

İmrek, bu dığrultuda açıklamada imzası bulunan hukuk örgütleri olarak, başta Öcalan ve diğer tutsaklar için “insan haklarına dayalı hukuka” işlerlik kazandırılması talebinde bulunduklarını vurguladı.

İmrek, "Biz hukukçuların/avukatların ülkemizde hukuk, özgürlükler ve adalet rüyası, bunlar kazanılıncaya kadar bitmeyecek, sesleri her gün daha gür çıkacaktır" mesajını verdi.

'AĞIR KOŞULLAR TECRİTLE BAŞLADI'

ÖHP Eşsözcüsü Avukat Serhat Çakmak da, İmralı’da süren ağır tecrit koşullarının sadece Öcalan’a uygulanan bir durum olmadığına dikkat çekti. 

“İmralı’daki tecritle birlikte sokağa çıkma yasakları, barış sürecinin bozulması ve ağır hak ihlallerinin yaşandığı bir dönem yaşandı” diyen Av. Çakmak, bu sürecin sonunda ülke olarak tecridi yaşar hale geldiklerini söyledi. 

TOHAV Eşsözcüsü Rengin Ergül ise, açlık grevine başlayanların tek talebinin İmralı tecridinin kaldırılması olduğunun altını çizdi ve "Pazarlık konusu yapmayacağız" dedi.

BAKANLIĞA BAŞVURULACAK

İHD olarak yaşam hakkını savunduklarını dile getiren dernek yöneticisi Av. Fırat Vural da, Pazartesi günü tecridin kaldırılması konusundaki taleplerini Adalet Bakanlığı’na yazılı olarak ileteceklerini açıkladı.