Hunko’dan AKP’nin yalan kampanyasına karşı açıklama

Referandum gözlemlerini paylaştığı için AKP’nin hedefi haline gelen Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Andrej Hunko, yaptığı bir açıklamayla kendisine yönelik ‘itibarsızlaştırma’ çabalarına tepki gösterdi.

Referandumda milyonlarca oyu hileyle ‘Evet’ hanesine geçiren AKP’lilerce Avrupalı seçim gözlemcilerine yönelik tehditkarca ve gözlemcilerin meşruluğunu tartışan açıklamalar yapılmıştı. Birçok AKP’li milletvekili ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyeti içinde yer alan Andrej Hunko’nun ‘zaten PKK’li olduğu için referandumda hile olduğunu’ savunduğunu iddia etmişlerdi.

‘AKPM’NİN PKK’Yİ TERÖRİST OLARAK KABUL ETMEDİĞİNİ ÇAVUŞOĞLU DA BİLİYOR’

Avusturyalı parlamenter Alev Korun’la birlikte AKP’lilerin tehditkar açıklamalarına hedef olan Hunko, yaptığı bir açıklamayla yalan yanlış bilgilerle ‘karalanmaya çalışılmasını’ eleştirdi. AKP’nin referandum hilelerinin üstünü örtmek ve gözlemcilerin raporlarını boşa çıkarmak için kendisini ‘PKK sempatizanı olmak’ ve ‘Hayır kampanyasına katılmak’la suçladıklarına dikkat çeken Hunko, PKK’nin AKPM tarafından ‘terörist’ olarak kabul edilmediğinin altını çizdi. Hunko, bunu eski AKPM üyesi Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bildiğini kaydetti.

2014 yılında PKK yasağını protesto amacıyla Die Linke’li parlamenterlerle yaptıkları eyleme değinen Hunko, Kobane direnişine denk gelen bu eylemin olduğu dönemde Alman iktidar partisinden Volker Kauder’in ‘PKK’ye silah yardımı’ talebi olduğunu hatırlattı.

Andrej Hunko, Die Linke’nin dün olduğu gibi bugün de Almanya’daki PKK yasağının kaldırılmasından yana olduğunu ifade ettiği açıklamasında, Kürt sorununun ancak barışçıl ve siyasi yöntemlerle çözümünü istediklerini belirtti.

‘İHLAL YAPILDIĞINI SADECE BEN DEĞİL AKPM VE AGİT RAPORLARI SÖYLÜYOR’

Referandumdaki ihlalleri sadece kendisinin gözlemi olmadığını, bunun AKPM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) raporlarında da yer aldığını dile getiren Hunko, AKP’nin amacının ‘hedef saptırmak’ olduğunu vurguladı.

Kendisine ve diğer bazı AKPM üyelerine yönelik ‘tarafsız değiller’ suçlamasını değerlendiren Hunko, gözlemci heyetlerin tüm siyasi partilerden seçildiğini hatırlattı. Tüm heyet üyelerinin bütünüyle tarafsız olmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Hunko, buna rağmen heyet üyelerinin demokratik temel değerlere bağlı olduklarını dile getirdi.

Hunko, zaten hazırlanan ihlal raporlarının da farklı heyet üyelerinin görüşlerinin toplamı olduğunu sözlerine ekledi.