IPI'den gözaltındaki gazetecilere dayanışma mesajı

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), gözaltındaki gazetecilere dayanışma mesajı göndererek, "Tüm gazeteciler gecikmeksizin serbest bırakmalı" dedi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Ankara merkezli operasyonda 12 Kürt gazetecinin gözaltına alınmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. “IPI Türkiye'yi tüm gazetecileri gecikmeksizin serbest bırakmaya çağırıyor” başlıklı açıklamada gazetecilerle dayanışma içinde oldukları vurgulandı.

Açıklamada, "Bu gözaltılar, Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik ciddi saldırıların bir örneğidir. IPI, Türk yetkilileri bu 11 gazeteciyi ve parmaklıklar ardındaki diğer tüm muhabirleri serbest bırakmaya çağırmaktadır" denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Bu ayın başlarında IPI, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa'dan (OBCT) oluşan bir heyet Türkiye'deki basın özgürlüğü misyonunun bir parçası olarak Diyarbakır'a gitti. Heyet üyeleri Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti ve aralarında MA ve JINNEWS muhabirlerinin de bulunduğu yerel gazetecilerle bir araya geldi. IPI liderliğindeki heyet, gazetecilerin, gazetecilikleri ve Kürt kimlikleri nedeniyle iki kez hedef alınmalarının sonucu olduğunu söyledikleri sürekli yasal taciz, gözaltı, izleme ve gözetimle ilgili endişelerini dinledi. Heyet ayrıca Haziran 2022'de Diyarbakır'da terör suçlamasıyla tutuklanan ve halen cezaevinde bulunan 15 gazeteci ve bir medya çalışanı ile dayanışma amacıyla kısa bir gösteri düzenledi.

Tüm meslektaşlarımızla dayanışma içindeyiz ve Türkiye'ye tüm gazetecileri gecikmeksizin serbest bırakmalı.”