Irak bütçesi “Kürtlersiz” kabul edildi

Irak’ın 2018 yılı bütçesi parlamento tarafından kabul edildi. Kürt parlamenterlerin boykot ettiği yasa tasarısı görüşmeleri sonucunda 58 maddelik yasa bir bütün olarak kabul edildi.

Kabul edilen bütçeye ilişkin Kürt Parlamenterler grubu ile Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi tarafında çelişkili açıklamalar yapıldı.

2017 yılının Aralık ayından bu yana süren görüşmeler Kürt parlamenter grubunun itirazı ve boykotu üzerine Şubat ayında yeniden ele alınmaya başlanmıştı.

Kürdistan Bölgesel Hükümetinin bütçedeki payının yüzde 17’den yüzde 12.66’ya düşürülmesine itiraz eden Kürt parlamenterler Şubat ayındaki ikinci tur görüşmelerin de sonuçsuz kalmasını sağlamışlardı.

Ancak 1 Mart günü toplanan Irak parlamentosu bu kez boykota rağmen yasa tasarısının 58 maddesinden 12’sini kabul etti. Cumartesi günü yapılan görüşmelerde ise Kürtler ve merkezi hükümet arasında yine anlaşma sağlanamadı. Buna rağmen bütçe tasarısı meclisten geçerek yasalaştı.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu üyesi Mesut Haydar Kürtlerin hiçbir talebinin merkezi hükümet tarafından kabul edilmediğini ifade etti.

Bütçe tasarısının Kürtlerin boykotuna rağmen kabul edilmesinin ardından Irak Parlamentosu Komala İslami grubu Maliye Komisyonu üyesi Ahmed Haci Reşid “Tüm Kürt liderlerinin bir araya gelerek bu duruma tavır göstermesi gerekiyor. Irak Cumhurbaşkanı’ndan tüm Kürt lider ve temsilcilerine kadar Bağdat’tan çekilmemiz gerekiyor. O zaman onlar bize mecbur kalacaktır” diyerek tepki gösterdi.

Reşid’in açıklamalarına karşı bütçe yasa tasarısının kabul edilmesinden sonra basın açıklaması yapan Irak Parlamentosu Başkanı Selim Cuburi ise tasarıda Kürdistan Bölgesel yönetiminin taleplerinin yer aldığını söyledi.

Cuburi yaptığı basın açıklamasında, “Kürdistan Bölgesi temsil eden kardeşlerimizin yasaya eklenmesini talep ettikleri maddelerin tamamı yasada yer aldığını ifade etmek istiyorum; Kürdistan Bölgesi'nin memur maaşlarının yanı sıra sosyal yardımlar ve Peşmerge Güçleri'nin maaşlarının merkezi hükümetin yükümlülükleri çerçevesinde açık bir şekilde bütçe yasasında belirlenmiştir. Ayrıca Kürdistan bölgesinin anayasanın maddelerine bağlılığı da yasada yer alıyor” açıklamalarında bulundu.

Kabul edilen bütçe yasa tasarısında Halepçe ili için bir miktar paranın tahsis edildiğini belirten Cuburi  açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, “Irak Parlamentosu ve hükümeti geçirdikleri zor ekonomik krizden dolayı Kürdistan Bölgesi'nin halkının durumunu gözönün de bulundurması gerekiyor. Bu çerçevede belirlenen kriterlere göre maaşlar ve çiftçilerin hakları ödenmeli. Irak Parlamentosu ve hükümeti, Kürdistan Bölgesi'nin yaşadığı bütün ekonomik sorunları çözecektir.”