Irak bütçesinde Güney'in payı düşürüldü

Irak Parlamentosu'nda bir süreden beri görüşülen 2018 yılı bütçe tasarısı kabul edildi. Tasarıda, Güney Kürdistan bütçesi yüzde 17’den 12.6’ya düşürüldü, 'Kürdistan Bölgesi' ifadesi de kaldırıldı.

Irak'ta bir süredir görüşmeleri yapılan 2018 bütçe tasarısı Bakanlar Kurulu'nun onayından geçerek kabul edildi.

Tasarıya göre, Irak bütçesi 108 trilyon Dinar (88 milyar 163 milyon Dolar). Gelir ise 85 trilyon Dinar (69 milyar 387 milyon dolar) olarak belirlendi.

Kabul edilen bütçe tasarısında petrol fiyatı 43.4 Dolar olarak öngörülen tasarıda, Kürdistan Bölgesi'nden günlük 250 bin varil, Kerkük'ten ise 300 bin varil olmak üzere günlük ihracatın toplam 3 milyon 888 bin varil olması bekleniyor.

Kabul edilen tasarıda Kürdistan bütçesi yüzde 17’den 12.6’ya düşürülerek 6 trilyon 840 milyar Dinar (5 milyar 583 milyon Dolar) olarak belirlendi.

EN FAZLA PAY İÇİŞLERİ BAKANLIĞININ

Bugün kabul edilen Irak bütçe tasarısında, en fazla pay 11 trilyon 5 milyar Dinar (8 milyar 983 milyon dolar) olarak İçişleri Bakanlığına ayrılırken, İçişleri Bakanlığını Savunma Bakanlığı 9 trilyon Dinar (7 milyar 346 milyon Dolar) olarak takip ediyor.

HAŞDÎ ŞABÎ İÇİNDE PAY AYRILDI

Irak bütçe tasarısında Haşdî Şabî güçleri içinde bir pay ayrıldığı görülüyor. Haşdî Şabî için 1.7 trilyon Dinar (822 milyon Dolar) tasarıda pay ayrılırken, ayrıca Haşdî Şabî'ye silah alımı için 100 milyon Dolar ayrıldı. Tasarıda Haşdî Şabî'nin 122 bin mensubu olduğu yer alırken kişi başına aylık maaşın 1 milyon 160 bin Dinar (950 Dolar) verilmesi de kararlaştırıldı.

IRAK PARLAMENTER: KÜRDİSTAN BÜTÇESİ GÖNDERİLMEMELİ

Bütçe tasarısı kabulünden sonra konuşan Irak Parlamentosu Ekonomi ve Yatırım Komisyonu Üyesi Burhan Kazım Maxmuri, federal güçlerin Kerkük ve diğer bölgelere girmesinden sonra Kürdistan Bölgesi'nin bütçesinin gönderilmemesi gerektiğini söyledi. Maxmuri, “Biz bütçenin gönderilmesini destekliyoruz ancak merkezi hükûmetin gerekçelerinin ortadan kaldırılması için Kürdistan Bölgesi de bütün gelirleri teslim etmeli” dedi.

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Kürt Parlamenter Ahmed Hacı Reşid ise bütçe yasa tasarısının tasarının 2005'ten bu yana en kötü bütçe tasarısı olduğunu vurgulayarak, “Bu Kürtlere karşı yapılan en büyük zulümdür” ifadesini kullandı.

Bütçe tasarısında 20 ayrı kalemden fazla dış borç yer alıyor.

'KÜRDİSTAN BÖLGESİ' İFADESİ KALDIRILDI

Kabul edilen bütçe yasa tasarısında “Kürdistan Bölgesi” ifadesinin yerini “iller” ifadesi alması dikkat çekiyor. Konuya ilişkin konuşan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Kürt Parlamenter Reşid, “Bu tehlikeli bir işarettir. Irak, Kürdistan Bölgesi'ni feshetmeyi amaçlıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe yasa tasarısında Güney Kürdistan payının düşürülmesinin Başbakan İbadi ile Güney hükûmetinin memur ve maaşlı sayısı arasındaki farktan kaynaklandığına söyleyen Reşid, şu ifadeleri kullandı: "Bir keresinde Abadi'yle bu konuyu tartıştık. ‘Kaç tane memurun maaşını ödeyeceksiniz’ diye sordum. O da, 'Bütçede 682 bin 21 memur var' yanıtını verdi. Kürdistan Bölgesi'nde 1 milyon 450 bin memurun olduğunu söyledim. Çok şaşırdı, 'Asla bu sayının sorumluluğu altına girmem' yanıtını verdi.”