Irak, mahkemenin Kürdistan petrolü kararını uygulayacak

Irak, Federal Mahkeme’nin Kürdistan petrolü kararını hayata geçirecek.

Irak Petrol Bakanlığı, Federal Yüksek Mahkeme’nin Kürdistan Bölgesi petrolüyle ilgili kararına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada yeni bir şirketin kurulması talep edilirken, kurulacak şirketin merkezi hükümete bağlı olacağı, şirketin merkezinin ise Hewlêr’de bulunacağı belirtildi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, 15 Şubat’ta Kürdistan Bölgesi petrolünün merkezi hükümetten bağımsız satılamayacağı kararını verdi. Kürdistan Bölgesi petrolünün hükümet tarafından merkezi hükümetten bağımsız bir şekilde ihraç edilmesi yasaya aykırı bulundu.

Irak Petrol Bakanlığı da kararın uygulanması için hareket geçti. Irak Petrol Bakanlığı’nın 24 Mart’ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne sunduğu bir yazıya göre, Kürdistan Bölgesi hükümetinden 2014 yılına ait tüm anlaşmaların bir kopyasını 15 gün içinde vermesi istendi. Irak Petrol Bakanlığı, şirketlerin petrol ve gazın satış ve ihracat gelirlerinin kayıtları hakkında bilgi sağlamak istiyor.
Irak Petrol Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nin petrol ve gaz ihracatını yönetecek bir şirketin kurulmasını talep ediyor. Şirket merkezi hükümet tarafından yönetilecek ve KROC olarak adlandırılacak. Şirketin merkezi ise Hewlêr’de olacak.