Irak petrol konusunda Türkiye’yi bir kez daha mahkemeye şikayet etti

Irak Oil Report sitesinde yayınlanan bir habere göre Irak, işgalci Türk devletini Güney Kurdistan’daki petrol alımları nedeniyle bir kez daha şikayet etti.

Haberde Türkiye’nin Irak Hükümetine 601 milyon 900 bin dolar ödeme yapması gerektiği belirtilirken, Irak’ın yeni şikayet konusuna ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.

Habere göre Amerika Tahkim Mahkemesinin Türkiye’nin Irak’a 601 milyon ve 900 bin dolar ödemesi gerektiğine dair kararının geçerliliğini koruduğu ifade edilirken, Irak’ın Türkiye hakkındaki yaptığı yeni başvurunun içeriğine ilişkin bir bilgi paylaşılmadı.

Son birkaç aydır Türkiye ve Irak arasında petrol ihracatı için görüşmelerin devam ettiğinin belirtildiği haberde Irak’ın yeni hamlesinin Irak ile Türkiye’nin petrol ihracatı konusunda herhangi bir anlaşmaya  yakın olmadığını gösterdiği ifade ediliyor.

Irak Türkiye’nin Kürdistan Bölgesindeki petrolünü Türkiye üzerinden ihracatı konusunda Uluslararası Paris Tahkim Mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme Türkiye’nin 1973’te her iki ülke arasında yapılan anlaşmayı çiğneyerek hukuksuz bir şekilde Kürdistan Bölgesi petrolünü ihraç ettiğine hükmetmişti.