Irak’ta Türk güçlerinin varlığı parlamentonun gündeminde

Türk devletinin Güney Kürdistan'daki saldırıları ve işgalci varlığına karşı federal parlamentoya bir tasarı sunuluyor. Bir çok parti, yabancı güçlerin çıkarılması için tasarıya destek verdi.

Türk devletinin Çarşamba günü 4 sivili katleden bombardımanına tepki olarak Cumartesi günü Şeladizê halkı ayaklanarak, Sirê askeri üssünü basmıştı. Halka yönelik saldırıda 2 sivil katledilmiş, 6’sı yaralanmıştı.

Irak Federal Parlamentosu üyesi Sairun ve Bina koalisyonları, yabancı güçlerin çıkarılması için geçtiğimiz günlerde bir yasa tasarısı hazırladı. 

Tasrıyı, Şii lider Muktada Sard’ın başını çektiği Sairun Koalisyonu ile eski Başbakan Nuri Maliki ve Hadi Amiri’nin içinde yer aldığı Bina Koalisyonu hazırladı. Tasarı parlamentoya sunulacak. Şimdiden bir çok parti tasarıya destek verdi.

Irak Parlamentosu’na yer alan Goran Hareketi vekili Behar Mihemed, tasarıya desteğini açıklarken, saldırılar karşısında merkezi hükümeti sesini yükseltmeye çağırdı.

Bahar Mihemed, “Irak hükümeti saldırılara karşı sesini yükseltmelidir. Irak’ın güvenliği hükümetten sorumludur. Kürdistan Bölgesi hükümeti de aynı şekilde saldırılar karşısında durmalıdır. Hava saldırıları Irak’ın bağımsızlığına da saldırıdır. İnsan haklarının da ihlalidir” dedi.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin Türk devletinin saldırılarına karşı çıkmak yerine PKK’yi bahane gösterdiğine dikkat çeken Mihemed, “Öyle olsa bile bir ülkenin bağımsızlığını yok saymak, insani olmayan saldırı yapmak anlamına gelmiyor” diye ekledi.

Mihemed, “Parlamento açıldığında hükümet, cumhurbaşkanından Türk devletinin saldırılarına karşı tavır koymalarını isteyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Sairun ve Bina koalisyonlarının yabancı güçlerin çıkarılması için hazırladıkları yasa tasarısına destek vereceklerini belirten Bahar, tasarıya destek vermenin ulusal bir görev olduğunu kaydetti.

YENİ NESİL’DEN IRAK HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Yeni Nesil Hareketi, Türk devletinin bombardımanları ve işgalci varlığına karşı ayaklanan halka yönelik saldırılara ilişkin bir açıklama yaptı.

Yeni Nesil Hareketi saldırıları kınayarak, şunları ifade etti: “Türk devletinin Behdinan bölgesine yönelik bombardımanına karşı eyleme geçen Şêladizê’de halkı Türk devletinin baskı ve saldırılarına maruz kaldı. Saldırılar sonucunda şehit ve yaralılar oldu. Asayiş güçlerinin görevi yurttaşları tehdit etmek değil, korumaktır. Irak Hükümeti’ne çağrıda bulunuyoruz. Bölge sınırlarını ve yurttaşları korusun. Çünkü iktidar Kürdistan Bölgesi’ndeki yurttaşların yaşam hakkını korumuyor. Kendi çıkarları için halka baskı uyguluyor.”

EMEKÇİ PARTİSİ: TÜRK ÜSLERİ TEHDİT OLUŞTURUYOR

Kürdistan Emekçi Partisi, halkın sivillere yönelik katliamına tepki olarak askeri üsse baskın yapmasına dikkat çekerek, “Ancak Türk devleti her zaman olduğu gibi halka saldırdı, sivilleri katletti. Sivillerin katledilmesini kabul etmeyen halk Türklerin askeri üssünü ateşe verdi. Türk devletinin sivil halkı katletmesini kınıyoruz. Türk üslerinin bölgedeki varlığı yurttaşların yaşamı üzerinde tehlike oluşturuyor” dedi.

Emekçi Parti, “Türk üsleri Kürdistan topraklarını ve Irak bağımsızlığını ihlal ediyor. Türkiye bir an önce güçlerini geri çekmelidir. Bombardıman, top atışı yerine barış ve çözüm yollarını düşünmelidir” diye ekledi.