Jeffrey giderayak Kürt düşmanlığını eksik etmedi

Türk devletinin Kuzey Suriye'deki işgal saldırılarına desteği ve Kürt karşıtı politikalarıyla bilinen ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey görevinden ayrıldı.

Göreve geldiği günden beri Kürtlerin kazanımlarını darbeleyen ilişki ve pazarlıkların içerinde olan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin görevinden ayrıldı.

Yaş haddinden dolayı emekli olan Jeffrey'nin görevi devretme süresinin ABD'deki başkanlık seçimlerinden dolayı uzadığı ancak yaklaşık on gün önce görevi devretmeye başladığı öğrenildi.

Jeffrey'nin yerine yardımcısı Joel Rayburn'un geçmesi bekleniyor. Ancak ABD'de Joe Biden'in başkan olmasından sonra yeni bir Suriye Özel Temsilcisi ve DAİŞ'le Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi atayıp atamayacağı ise henüz netleşmiş değil.

ABD'deki mevcut başkan Donald Trump tarafından Ağustos 2018'de Suriye özel temsilciliğine getirilen Jeffrey, sık sık Kuzey-Doğu Suriye ve Kürt karşıtı pazarlık ve söylemleriyle gündeme geldi.

Türk devleti ile çok eski ve kişisel ilişkiler içerisinde olduğu sıkça konuşulan Jeffrey, giderayak Kuzey-Doğu Suriye'nin kazanımlarına düşmanlığını sürdürmeye devam ediyor.

ABD’deki başkanlık seçiminin ardından olası Suriye politikalarına ilişkin Syria Direct haber sitesine konuşan Jeffrey, "seçimleri hangi aday kazanırsa kazansın, ABD’nin Suriye’ye yönelik mevcut politikasının devam edeceğini" söyledi.

Türk devletinin Kürt düşmanlığı ve DAİŞ'le işbirliğinin üstünü örtmeye çalışan Jeffrey, "Türkiye ile Suriye’nin kuzeydoğusunda var olan gerginliğin temel nedeni olan PKK varlığına son vermeye çalışıyoruz" dedi.

Türk devletiyle yaptığı Kürt karşıtı kirli pazarlıkların kendisinden sonra da devam etmesini isteyen Jeffrey'in Kürtlere ve bölge halklarına karşı düşmanlığının geçmişi görev süresinden daha eskiye dayanıyor.

Eski bir subay olan ve soğuk savaş döneminde Vietnam, Batı Almanya, Bulgaristan'da görev yapan Jeffrey'nin Türkiye serüveni ise 12 Eylük darbesi sonrasına kadar uzanıyor.

1980 darbesinden sonra Adana ve Ankara'da subay olarak göreve yapan Jeffrey, ABD'nin Irak'a müdahalesi sırasında da dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Irak danışmanlığı yaptı.

CIA'in eski bir elemanı olan Jeffrey, 1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplo sürecinde de ABD'nin Misyon Şefi olarak Türk devletinde görevliydi.

2008 ile 2010 yılları arasında ABD'nin Türkiye büyükelçiliği görevini yapan Jeffrey, daha sonra 2012 yılına kadar ABD'nin Bağdat büyükelçiliği görevini yaptı.

Jeffrey, Türkiye ve Irak'ta olduğu süre boyunca Suriye rejimini devirmek ve yerine İhvanı Müslim çizgisinde bir yönetim getirmek için kurulan Müşterek Askeri Operasyon Odaları (Ürdün'de MOK, Türkiye'de MOM) faaliyetlerinin yürütücülerinden oldu.

Ancak Jeffrey ve Türk devletinin büyük uğraşlarına rağmen Suriye'de yatırım yapılan El Kaide ve İhvanı Müslim çizgisindeki çete grupları, rejimi devirme noktasında başarılı olamadı.

Bağdat'taki görevinin 2012'de son bulmasıyla bir süre ortalıktan kaybolan Jeffrey, Donald Trump'ın 2016 yılında ABD başkanı seçilmesiyle tekrar görünür olmaya başladı.

17 Ağustos 2018'de ABD Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel temsilciği görevine getirilen Jeffrey, DAİŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon Temcilcisi Brett McGurk'un istifasının ardından bu göreve getirildi ve Jeffrey her iki görevi birlikte yürüttü.

Trump'ın Aralık 2018'deki Suriye'den çekilme kararı üzerine McGurk'un istifa etmesiyle 4 Ocak 2019'da McGurk'tan boşalan yere getirildi.

Göreve geldikten sonra birçok kez Kuzey-Doğu Suriye'yi de ziyaret eden Jeffrey, Kürtlere karşı hasmane tutumlarını sürdürdü. Jeffrey, bölgeye yaptığı hemen hemen tüm ziyaretler öncesi ya da sonrası Ankara ile Hewlêr'i de ziyaret etti.

Göreve geldikten sonra Türk devlet yetkilileri ve Suriye'de çete gruplarının temsilcileriyle birçok kez görüşen Jeffrey, Girê Spî ve Serêkaniyê işgal saldırılarında oynadığı roller Kürtler ve bölge halklarının hafızalarına kazındı.

Açıklamaları ve attığı adımlarla Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik düşmanlık politikalarına açık destek veren Jeffrey, göreve gelmeden önce ve göreve geldikten sonra Demokratik Suriye Güçleri'nin (QSD) parçalama ve Türk devleti destekli grupları güçlendirme gibi bir politika izledi.

Mart 2017'de Rakka operasyonu devam ederken, bir Türk gazetesine konuşan Jeffrey, QSD'nin Kürt ve Arap olarak parçalanması ve Arapların Türk devleti destekli çetelerle birlikte Rakka'yı almasını öneriyordu.

Türk devletinin argümanları olan "Kürtler güney sınırımızda devlet kuruyor", "Obama yönetimi Türkiye'yi kandırdı" ve "sahadaki ABD'li generaller YPG yanlısı" söylemlerine sık sık başvuran Jeffrey, birkaç gün önce de verdiği demeçte "seçimleri hangi aday kazanırsa kazansın, ABD’nin Suriye’ye yönelik mevcut politikasının devam edeceğini" söylemişti.