Karanfiller meydanda, Cumartesi Anneleri gözaltında

Galatasaray Meydanı’na yürüyen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, kelepçelenerek gözaltına alındı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanıp cezalandırması için Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 965. hafta eylemi polis tarafından yine engellendi. İstiklal Caddesi’nde iki ayrı grup halinde Galatasaray Meydanı’na yürüyen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, polis ablukasına alındı.


Bu haftaki eyleme Cumartesi Anneleri/İnsanlarının yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD)  Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilcisi Ümit Efe, Yeşiller ve Sol Gelecek Sol Partisi (Yeşil Sol Parti) Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın yanı sıra çok sayıda insan hakları savunucusu katıldı.

POLİSTEN KADIN VEKİLE SÖZLÜ TACİZ

Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucuları İstiklal Caddesi üzerinde iki grup halinde farklı noktalardan meydana yürümeye başladı. Cumartesi Anneleri/ İnsanları, Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Ayşegül Doğan ve birçok insan hakları savunucusu, İstiklal Caddesi’nden Galatasaray Medyanı’na doğru yürümek isterken, polis tarafından ablukaya alındı. Abluka esnasında polis Yeşil Sol Parti Milletvekili Ayşegül Doğan’a “Geçen hafta saçınız fönlüydü bu hafta değil, neredeyse tanıyamadık” diyerek sözlü tacizde bulundu.
Polis barikatının arkasında bırakılan Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız, evladının hesabını sormak istediğini söyledi.

Cumartesi İnsanlarından Maside Ocak, Besna Tosun ve beraberindeki grup ise ellerinde karanfillerle bariyerleri aşarak meydana girdi. Meydana giren grup hemen ablukaya alındı. Polis gruba “yasaklama” kararını gerekçe gösterirken, eylemciler bu karara itiraz ettiklerini belirtti. Polis, Cumartesi Annelerinin sanal medya hesaplarından eyleme çağrı yapıldığını belirtirken, kayıp yakını Besna Tosun ise bunun doğru olmadığını, ne bireysel ne de kurumsal hesaplarından böyle bir çağrının yapılmadığını aktardı.

Daha sonra polis ablukaya aldığı çok sayıda kayıp yakını ve hak savunucusunu kelepçeleyerek, gözaltına aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Hak ihlali” kararlarına rağmen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, kelepçelenerek gözaltına alındı. Gazeteciler ise kalkanlarla darp edilerek alandan zorla uzaklaştırıldı. 

 Cumartesi Anneleri/İnsanları ile dayanışma amaçlı İHD öncülüğünde birçok kentte yapılan eylemlerde "Cumartesi Anneleri yanlız değil" mesajı verildi.