Katledilen Ermeni aydınlar için buluştular

İHD İzmir Şubesi, İstanbul’da 107 yıl önce gözaltında 'kaybedilen' Ermeni aydınlarının akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Konak'taki eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Bu haftaki eylemde, 24 Nisan 1915 tarihinde evlerinden gözaltına alınıp 'kaybedilen' İstanbullu Ermeni aydınların akıbeti soruldu.

Basın açıklamasını İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin okudu. İncin, "Neden tutuklandıklarına ve nereye götürüldüklerine dair bilgi verilmedi. 158 kişilik grup Çankırı’ya, 92 kişilik grup Ayaş’a sevk edildi. Gözetim altında tutulan bu insanlardan 174’ü Jandarma ve polis eşliğinde ıssız vadi ve ormanlara götürülerek katledildi. Bir mezar taşları bile olmadı. Resmi kayıtlarda ise ya firar ettikleri ya da serbest bırakıldıkları yazıldı” dedi.

'GERÇEĞİ YAŞATACAĞIZ!'

İncin, şunları da söyledi: “Türkiye’nin dört bir yanından yıllardır haykırıyoruz. Hiçbir insanlık suçu geçmişte kalmaz. İnkâr edilen, yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan insanlık suçları derin devlet geleneğinin ve devlet şiddetinin devam etmesini sağlar. İnkâr en kapsamlı insan hakları ihlalidir. İnkâr suçun devamıdır. Bu topraklarda işlenen bütün insanlık suçlarını kabul edin ve inkâra son verin. Unutmamız üzerine kurulan inkâr politikalarına inat gerçeği yaşatacağız."