Kayıp yakınları Amed ve Batman'da buluştu

Amed ve Batman'daki kayıp yakınları ile aileler, adalet arayışlarını sürdürdü. Batman'daki eylemde açlık grevindeki tutsaklar da selamlandı.

BATMAN

Batman’da kayıp yakınları, 426’ncı haftasına ulaşan eylemlerini bu kez yasaklı olan Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde düzelenledi.

Eyleme Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve insan hakkı savunucuları katıldı. 

Bu haftaki açıklamayı yapan İHD Şubesi yöneticilerinden Abdurrezak Kapmaz, tecride karşı açlık grevlerine dikkat çekti. Kapmaz, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan çok sayıda siyasi tutsağın da 27 Kasım'dan bu yana süresiz-dönüşümlü açlık grevinde olduğunu belirtti.

Kapmaz, Ocak 1995'ten beri kayıp olan Mehmet Şirin Maltu’nun hikâyesini şöyle anlattı:

"Askerler, korucular ve özel timler tarafından iki askeri panzer eşliğinde Kozluk ilçesine bağlı Zediya mezrasına gece saatlerinde baskın düzenlenir. Bu baskında Mehmet Şirin Maltu gözaltına alınır. Ailesine, ertesi gün PKK sığınaklarını ve silahlarının göstermesi gerekçesi ile köye getirdiklerinde kendisine işkence yapıldığını bundan dolayı ayakta duramayacak durumda olduğunu, hiçbir sığınak gösteremediğini ve PKK ile ilgisinin olmadığını söyler. Aynı gün tekrar karakola götürülür. Ailesi götürülürken (Cengiz adlı) Bekirhan Jandarma Karakol Komutanı ve Kozluk Jandarma Bölük Komutanı olay yerinde olduğunu belirtir. Daha sonra M. Şirin Maltu’dan bir daha haber alınamaz. Ailesinin yetkili makamlara yaptığı başvurulardan bir sonuç alınamaz.” 

AMED

Amed'de kayıp yakınlarının İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ile birlikte gerçekleştirdikleri oturma eylemi, 520’inci haftasında İHD Şube binasında yapıldı.

Bu haftaki eylemde, 25 Ocak 1995’te Amed'in merkez Sur ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Bedri Alagam’ın akıbeti soruldu. 

Eylemde konuşan Şube Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, "Biz nasıl katledildiklerini biliyoruz ve belgeliyoruz, ancak bunu mahkemelere sunmamıza rağmen yıllardan beri hiçbir fail yargılanmadı" dedi.

Bedri Alağam’ın kaybedilme hikâyesini Şube Yöneticisi İrfan Ekinci şöyle aktardı:

"1969 doğumlu Bedri Alagam, Diyarbakır’daki Yoğurt Pazarı’na yakın bir yerde kıraathane işletiyordu. 25 Ocak 1995 günü sabahında işlettiği kıraathanesini açtığı esnada Olcay adlı bir kişinin silahlı saldırı sonucu yaralandığına tanık oldu. Olay yerine gelen polisler Ali Günbey, Seyfettin Günbey ve Mesut adlı kişileri gözaltına aldı. Saat 10.00 sıralarında ise Bedri Alagam’ı gözaltına aldılar ve bir süre sonra serbest bıraktılar. Akşam saatlerinde yeniden iş yerine gelen polisler, bu sefer birkaç soru sorup ayrıldı. Olayın görgü tanığı olduğu için bu durum Bedri’yi endişelendirmedi, ancak aynı günün akşamında saat 22.30 sıralarında polisler Bedri’yi yeniden gözaltına aldı. Bunu gören köylüsü Abdurrezak Güngörmüş ailesine bilgi verdi. Aynı gün olayla ilgili olarak Hazro ilçesine bağlı Ormankaya köyüne baskın düzenlendi ve Ferit Akçe ile Garip Eker gözaltına alındı. Ferit Akçe, korucu olduğu için aynı akşam serbest bırakıldı. Bedri’nin ailesinin Emniyet Müdürlüğü’ne yaptığı dilekçeli başvuruya 'Bedri’yi saldık’ cevabı verildi ve dilekçe işleme konulmadan geri çevrildi. Olayın altıncı günü Bedri dışındaki 4 kişi savcılığa çıkarıldı. Seyfettin Günbey ve Mesut adlı kişiler tutuklandı. Ailesi serbest bırakılan Ali Günbey ve Garip Eker ile görüştü. İkisi de Bedri ile aynı yerde tutulduklarını, gördüğü işkencelerden dolayı durumunun ciddi olduğunu ve serbest bırakıldıklarında da yanlarında olduğunu belirttiler.

Şubemiz konuyu, uluslararası Af Örgütü ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’na bildirmiştir. Şubemiz avukatları tarafından, tutuklanan şahısların dava dosyaları üzerinde yapılan incelemelerde Bedri’nin gözaltına alındığına dair tutanak bulunmasına rağmen salıverilmesine ait  tutanak bulunamadı. Ayrıca incelemenin yapıldığı tarihlerde, DGM kalemi hazırlık soruşturması fihristinde de Bedri’nin adı geçmesine rağmen, daha sonraki süreçte silindiği (üzerinin karalandığı) görüldü. Bu gelişmeler üzerine Algan ailesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı. Gözaltına alındığı tarihten bu yana Bedri Alağam’dan hiçbir haber alınamadı."