‘Kayyum festivaline katılmayın, tutum alın!’

DTK, TJA, DBP ve HDP Gençlik Meclisi, Amed’in Sur ilçesinde organize edilen kayyum festivaline “katılmayarak net tutum alın” çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelere atanan kayyumların ortaklığında yapılacak “festivale” ilişkin ortak açıklamada bulundu.

Festivalin Sur ilçesinde 8-16 Ekim tarihleri arasında yapılması öngörülüyor.

Açıklamada, “Tüm Amed halkına, demokratik kurumlara, kadınlara ve özellikle gençlere çağrımızdır; kültürümüzü, tarihimizi ve hafıza mekânlarımızı yok etmeye yönelik politikalara hizmet eden bu festivale katılmayarak net tutum almaya çağırıyoruz” denildi.

Kürt halkının iradesinin kayyumlar yoluyla gasp edildiği, belediyelerin rant alanına dönüştürüldüğünün kaydedildiği açıklamada, bu festivalin de aynı amaçla yapıldığı ifade edildi.

Sur’da sokağa çıkma yasakları sırasında estirilen devlet terörüne ve onlarca kişinin katledilmesine dikkat çekilen açıklamada, beş bin yıllık tarihe sahip olan hafıza mekânı Sur’u yıkarak üzerine beton dökenlerin, Sur’da işlenen insanlığa karşı suçları perdelemeye, tarihsel ve kültürel hafızayı yok etmeye çalıştıklarına vurgu yapıldı.

Açıklamada, söz konusu festivalin de bu amaca hizmet eden “özel savaş politikalarından biri” olduğu kaydedildi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:  “7 yıl aradan sonra oğlunun kemikleri babasına bir torba içerisinde verilen Hakan Arslan’ın babası Ali Rıza Arslan, 'Halkımız bu festivale giderse bizleri bir kez daha öldürür' diyerek Kürt halkını değerlerine sahip çıkmaya çağırmıştır. Dolayısıyla bu festivale katılmamak vicdani ahlaki ve toplumsal bir sorumluluktur. Çünkü burada yaşamını yitirenlerin yası yarım kalmıştır. Bu festivalle Kürt halkının toplumsal acılarını eğlenceye dönüştürmek isteyen faşist zihniyet aynı zamanda Kürt halkının ortak değerlerini ve kültürünü de hedef almıştır. Bu festivale karşı tutum almak aynı zamanda tarihe ve kültürel değerlerimize sahip çıkmanın sorumluluğu gereğidir.

Bu festivale katılmadan önce Sur’un tarihine bakın. Orada yaşamını yitirenlerin annelerinin gözyaşları halen kurumamışken, gençlerimizin kemikleri üzerine inşa edilen ucube yapıları festival yoluyla halka kabul ettirmeye çalışan bu faşist zihniyetin suçuna ortak olmayın. Tüm Amed halkına, demokratik kurumlara, kadınlara ve özellikle gençlere çağrımızdır; kültürümüzü, tarihimizi ve hafıza mekânlarımızı yok etmeye yönelik politikalara hizmet eden bu festivale katılmayarak net tutum almaya çağırıyoruz."