KCK Sağlık Komitesi’nden sağlık emekçilerine destek

KCK Sağlık Komitesi, aylardır seslerini duyurmaya çalışan sağlık emekçileri ve hekimlerinin direnişini selamlayarak, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Yazılı bir açıklamada bulunan KCK Sağlık Komitesi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hekimlere yönelik “gidiyorlarsa gitsinler” şeklindeki sözlerini atıfta bulunarak, “Gitmesi gerekenler faşist AKP -MHP hükümetidir” dedi.

KCK Sağlık Komitesi’nin açıklaması şöyle:

“Aylardır sesinizi duyurmaya çalıştığınız eylemlerinizi selamlıyoruz. En direngen ve devrimci yürek coşkunuzla kendi talep ve amaçlarınızı dile getirdiniz.  ‘Hekimler ve sağlık emekçileri olarak hiçbir yere gitmiyoruz. Hakkımız olanı alacağız. Buradaydık, buradayız ve burada kalacağız.’ mücadelenizi ifade eden en anlamlı sözlerdi. Emek sizin, söz sizin bu memleket sizin. Bu memlekette gidecek olanlar emeğinize göz koyanlardır. Gitmesi gerekenler faşist AKP -MHP hükümetidir.

Sizler topluma adanmış bir mesleğin onurlu üyelerisiniz ve emeğinize bilginize ve uzun yıllara dayanan mesleki deneyimlerinize dayanarak insanlara hizmet için çalıştınız.  Şimdide yılmadan aynı istem ve coşkuyla bu hizmeti vermektesiniz. Siz değerli sağlık emekçileri; güçsüzlerin gücü çaresizlerin çaresi olmak ölüm ve hastalıklarla mücadele etmek sağlık için dün bugün olduğu gibi ve yarında bu topraklarda kalmak sizin en temel hakkınızdır. Sizler bu toplumun öncülerisiniz. Bu toplumun yüreğindesiniz. Geçmişte toplumlar her zaman sağlık hizmeti veren ve kendisine bir nefes sağlık bahşeden doktorların ve sağlık emekçilerin arkasında yürümüşlerdir. Sizin eyleminiz, sizin duruşunuz toplumsal devrime öncülük edecektir.

 Uzun zamandır yürüttüğünüz mücadele haklı ve anlamlıdır. Ve taleplerinizin başında gelen; koruyucu sağlık hizmetini temel alan kamucu bir sağlık hizmetini mutlaka hayata geçirilmesi, özelleştirmelerin kaldırılmasını özel hastanelere aktarılan kamuya aktarılması, sağlık emekçilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları giderilmesi için ücretler talep etmeniz ,yine sağlıkta yaşanan   şiddeti ortada kaldıracak yasalar çıkartılması  önemli taleplerin başında gelmektedir.   

Çünkü Sağlıkta şiddet artık sıradan olay haline geldi. Bu iki yılda da bu şiddete en çokta maruz kalan siz sağlık emekçileri olmaktasınız. Çünkü bu şiddeti durduracak bir yasa olmadığı gibi tam tersine sistem tarafında sosyal medya aracıyla şiddet daha da derinleştirilerek teşvik edilmektedir.  

Yine pandeminin katmerleştirdiği sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında artan zorluklar ve ekonomik krizinde derinleştirdiği hakları ile ilgili büyük kayıpları yaşamaya devam edilmekte. Siyasi iktidar sağlık hizmetlerini üreten hekimlerini ve sağlık çalışanlarının haklarını görmezden gelmekte ve tercihini sermayeden yana kullanmaktadır. Tüm toplumsal kesimler gibi artık siz sağlık emekçileri olarak da geçinemiyorsunuz.  Sizin mücadelenizin tüm bu yapılan haksızlıklara dur demenin somut ifadesi olmaktadır. Yine pandemi dönemi boyunca çalışmalara fedaice katılan ve görev esnasında yaşamını yitiren sağlık emekçilerimizin sesisiniz aynı zamanda   

Koruyucu sağlık hizmetlerinden daha çok tedavi edici sağlık hizmetlerini sunulduğu sağlık hizmet tamamen ortadan kaldırılması ve bu sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti hakkını elinde almaktadır. Sağlığa erişim gidererek zorlaşmaktadır. Bu işlemeyen sağlık değil sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü ise sağlık emekçileri çekmekte. Emeklerinin karşılığını alamayan   sağlık emekçileri tükenmekte ve daha çok çalışılmaya zorlanmaktadırlar.  Yoğun emek gerektiren bu çalışma ekonomik sorunların yanısıra KHK’ler ve soruşturmalar gibi anti demokratik uygulamalara maruz kalmaktalar. Tüm bu yapılan haksızlıklara ve şiddete karşı özgürlük haklarınıza ve halkın sağlık haklarına sahip çıkmak için eylemlerdesiniz.

Bu eylemleriniz Erdoğan hükümetinin faşizan saldırılarına dur demenin ifadesi olmaktadır.  Ülkenin tüm ekonomisini Kürt özgürlük mücadelesinin fedai gerillasını yok etmek için tonlarca bomba ve mermiye harcamaktadır. Sizin mücadeleniz bu vahşi savaşa dur demenin de adımı olmaktadır.

Sizleri sağlık hizmeti veremez duruma getiren bu sistem çalışmanın sürdürülemez olduğunu göstermiştir. Artık hakkınız olanı alma zamanı gelmiştir. Yaşama adanmış mesleğin üyeleri olarak hakkınızı gasp eden bu faşizan düzene karşı alternatifsiz olmadığınızı bu eylemlerle gösterdiniz. Yine toplumumuzun sağlık sorunu sizin sorunuzdur. Çözüm gücü olmak için gerekli olan her türlü tarihsel, toplumsal, zihinsel mirasa ve birikime sahipsiniz. Siz değerli sağlık emekçileri eylemlerinizi daha ileri bir noktaya vardıracak güç ve iradeyi açığa çıkartarak ‘Sağlığını koruyamayan toplumun temeli, varoluş ve özgürlüğü ya tehdit altındadır veya tümüyle yitirilmiştir’ esprisi ile devrime hızla yol alan halkımızla yol almanızı önemsiyoruz ve eylemlerinizi selamlıyor, 14 Mart Tıp Bayramınızı kutluyoruz.”