Kilis'teki tutsaklar süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde

Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki siyasi tutsaklar, süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı, "Sonuna kadar direneceğiz" dedi.

Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Uğur Taşdeviren, Hüseyin Osmanpur ve Hüseyin Aydın, “askeri nizamda ayakta sayım” dayatması ve hak ihlallerine karşı 12 Eylül’de 10 gün açlık grevine girmişti. Yapılan görüşmeler üzerine eylemlerini sonlandıran 3 tutsak, ihlallerin devam etmesi üzerine bu kez süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı.

'SÖZLERİNDE DURMADILAR'

Tutsaklardan Uğur Taşdeviren, bugün Urfa’nın Viranşehir ilçesinde yaşayan ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Taşdeviren, ilk eylemleri sonrası cezaevi savcısı ile görüştüklerini, taleplerinin karşılanacağı sözü verildiğini ancak taleplerinin karşılık bulmadığını aktardı. Taşdeviren, şunları belirtti: “Bir ay içinde bize 6 soruşturma açıldı. Bu soruşturmalar sonucunda 6 ay açık görüş cezası verildi. 14 günde bir ceza veriyorlar. Buna karşı süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladık. Başka çaremiz kalmadı. Mahkeme, infaz savcılığı, Adalet Bakanlığı, siyasi parti, İnsan Hakları Derneği nereye başvursak bir sonuç alamıyoruz. En son çaremiz bedenimizi ortaya koymak.”

Taleplerinin karşılanmasını isteyen Taşdeviren, “Eylül ayında 10 gün açlık grevine girdiğimizde açlık grevinden çok ölüm orucu koşulları bize dayatıldı. Bizi tekli hücrelere attılar. Bir ay hücrede sadece su veriyorlar. Açlık grevi için gerekli diğer gıdaları vermiyorlar. Bizi kamerasız yere alarak psikolojik baskı uyguluyorlar. Bugün yine greve başladık, aynısını yapacaklar. Bizi ayıracaklar. Caymamız ve geri adım atmamız için uğraşacaklar” diye konuştu.

'SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ'

"Kimliğimize dönük bir saldırı var” diyen Taşdeviren, devamla şunları söyledi: "Kişisel çıkarlar için açlık grevine girmedik. İrademizi tanımıyorlar, bir adli tutukluya yaklaşımları ne ise bize o şekilde yaklaşıyorlar. Ayakta, askeri nizamda sayım dayatıyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Bunun için her gün saldırıya maruz kalıyoruz. Taleplerimiz kabul edilene kadar grevde olacağız. Sonuna kadar direneceğiz. 3 kişiyiz, yalnız kaldık. Ya bizim taleplerimizi karşılayın ya da bizi başka bir cezaevine sevk edin diyoruz. Ancak ne taleplerimiz kabul ediliyor, ne de sevk yapılıyor."

Taşdeviren, İHD, tutsaklarla dayanışma dernekleri ile siyasi partilerin cezaevi komisyonlarına cezaevine heyetler gönderip, tutsaklar ile görüşme çağrısı yaptı.