Kilyos’taki gerillalardan Nizamettin Gökalan toprağa verildi

Türk devletinin Kilyos’ta bir kaldırım altına gömdüğü gerillalardan Nizamettin Gökalan’ın cenazesi, ailesi tarafından teslim alınarak Amed’de toprağa verildi.

Bedlîs'in Oleka Jor köyünde bulunan Xerzan Mezarlığı, 19 Aralık 2017 tarihinde iş makineleri ile vahşice tahrip edilmişti. Mezarlıktan çıkarılan 282 gerilla cenazesi plastik kutular içinde İstanbul’da bulunan Kilyos Mezarlığı'ndaki kaldırım dibin gömülmüştü. Uzun uğraşlara ve tepkilere rağmen ailelerin çoğunluğu cenazeleri alamadı.

Bu gerillalardan biri olan Nizamettin Gökalan’ın cenazesi, ısrarlı girişimler sonucu 14 Aralık günü ailesine teslim edildi.

Cenazeyi İstanbul’da teslim aile, doğduğu kent olan Amed’te toprağa verdi.

Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda gerilla için cenaze töreni düzenlendi.

Ailenin düzenlediği törene Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY-DER),  Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED DER), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve çok sayıda din alimi katıldı.

Ancak Türk polisi yine mezarlık girişinde törene katılmak isteyenleri engelledi. Sadece aile bireylerinin defin işlemine katılmasına izin verildi.

Aile, Peyas (Kayapınar) ilçesi Huzurevleri Semti’nde bulunan Erganililer Yas Evi’nde taziye kurdu.

Kaldırıma gömülen cenazelerin teslim alınması için ÖHD’li avukatlar geçen Mayıs ayında dosyayı aileler adına AİHM’e taşımıştı.

AİHM’e yapılan başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS), 8’inci maddesinde yer alan “Özel ve aile hayatına saygı hakkı”nın ihlal edildiğine vurgu yapıldı.

20’yi aşkın aile cenazelerine kavuşurken, diğer cenazeler halen Kilyos Mezarlığı’nda insanlık dışı bir şekilde bekletiliyor. Şimdiye kadar kaç cenazenin ailelerine teslim ve kaçının mezarlıkta olduğuna dair net bilgi bulunmuyor.