Kimyasal saldırılar birçok kentte protesto edildi

Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silahlarla düzenlediği saldırılar Kuzey Kürdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde protesto edildi.

İşgalci Türk devletinin özellikle Nisan 2022’den bu yana benzeri görülmemiş bir şekilde yoğunlaştırdığı sistematik kimyasal saldırılar, bir çok kentte düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

AMED

Amed’deki eylem, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Amed Şubesi ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ile Rêzan ilçesine bağlı Dörtyol Kavşağı'ında gerçekleşti.

Burada yapılan açıklama öncesi polis alanı abluka altına aldı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy, Zeyyat Ceylan, Milletvekili Remziye Tosun ve dernek yöneticileri katıldı.

Açıklamayı okuyan MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas “Türkiye’nin Bölgesel Yönetimi’nin hakimiyet alanında yapmış olduğu askeri operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığına ilişkin ciddi iddialar bulunmaktadır. Bu iddiaları destekleyen görüntüler de kamuoyu ile paylaşılmıştır. Türkiye uzun süredir bu iddialarla karşı karşıya kalmasına rağmen maalesef kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmadığı gibi bilimsel bir çalışma ile bu iddiaların aksini ortaya koyan bir rapor veya belge de sunmamıştır. Bu durum iddiaların gerçeklik durumunu güçlendirmektedir” dedi.

Almas, “Türkiye sınırları dışında gerçekleştiği iddia edilen ve insanlığa karşı suç kapsamında ele alınan kimyasal silah kullanımı ciddi bir konudur ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Olay yeri incelemesi, otopsi ve diğer delil toplama yöntemleri (BM Minnesota Otopsi Protokolü) kullanılmadan, zan altında bırakılan bir bakanlığın, ‘Böyle bir şey yok, bu bir yalandır’ açıklaması mutlak doğru olarak ele alınmamalıdır. Aksi takdirde uluslararası Sözleşme ve 5564 sayılı kanunun bir önemi kalmayacaktır. Dolayısıyla bu tip durumlarda yargı organları ile idari ve siyasi denetim mekanizmalarının üzerinde düşen görevi yapmaları gerekmektedir. Gerçek ancak böyle ortaya çıkabilir” diye ekledi.

ÊLİH 

Êlih’te MEBYA-DER öncülüğündeki kitlesel basın açıklaması Nasıroğlu İş Merkezi önünde yapıldı.

Bu eyleme TJA, Barış Anneleri Meclisi, İHD, HDP, DBP il örgütleri dahil çok sayıda kişi katıldı.

“Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur” pankartının açıldığı eylemde konuşan MEBYA DER Êlih Eşbaşkanı Medeni Onar, kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılmasını istedi.

RIHA

Riha’daki eylem Kadim Topraklarda Yakınlarını Kaybetmiş Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KATDER) öncülüğünde yapıldı.

Topçu Meydanı'ndaki eyleme, HDP, TJA, DBP, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

HDP Yöneticisi Ahmet İstek açıklama yapmaya başladığı anda polisler engellemede bulundu.

HDP’liler eyleme ilişkin bir yasak kararı olmadığını belirterek tepki gösterirken, polis “kimyasal ile ilgili açıklama yapılamayacağını” savundu.

İstek, "Burada demokratik tepkiyi dile getirmek için toplanmıştık. Son zamanlarda yasadışı şekilde kullanıldığı iddia edilen kimyasal silahlarla ilgili basın açıklaması yapacaktık, lakin kolluk açıklamamızın yapılmasına izin vermedi. Biz de bunu oturma eylemi ile protesto ediyoruz" dedi.

Bu açıklama ardından kitle, oturma eylemi yaptı. Eylem, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı eşliğinde sona erdi.

ŞIRNEX

HDP Şirnex İl Örgütü binası önünde aynı amaçla yapılan açıklamaya, MEBYA-DER, DBP, DTK, HDP, TJA, Barış Anneleri ile Cizîr Birca Belek Dil ve Kültür Derneği katıldı. Eylemde “Kimyasal silah kullanmak insanlık suçudur” pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan Şirnex MEBYA-DER Eşbaşkanı Serhat Küçük, “Kimyasal silah kullanımıyla ilgili iddiaların ciddiliği dikkate alınmalı ve Türkiye iç hukuku uyarınca yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulmalıdır. Türkiye kendi iç denetim mekanizmalarını da harekete geçirmelidir. Bu iddialar ancak bu şekilde hareket edilerek sonuçlandırılabilir.

 Türkiye sınırları dışında gerçekleştiği iddia edilen ve ‘insanlığa karşı suç’ kapsamında ele alınan kimyasal silah kullanımı ciddi bir konudur ve ciddiyetle ele alınmalıdır” dedi.

HDP Milletvekili Nuran İmir ise “HDP olarak savaş politikalarına karşıyız ve buna karşı duruşumuzu koruyacağız. Kürt halkı kendisine reva görülen bu katliamları ve zulmü kabul etmeyecektir. Böyle bir iddia varsa komisyonlar kurulmalı. Yetkililer buna sessiz kalmamalı. Bu bir insanlık suçudur" ifadelerini kullandı.

MÊRDÎN

MEBYA-DER Mêrdîn Şubesi de aynı amaçla İnsan Hakları Derneği (İHD) Mêrdîn Şube binası önünde açıklama yaptı.

Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde MEBYA-DER Eşbaşkanı Sabah Kuday kimyasal silah kullanımına dair iddiaların araştırılması gerektiğini belirtti.

 ADANA

Adana’da Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), HDP İl Örgütü’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantı salonuna "Operasyonları durdurun savaş suçu işlemekten vazgeçin" pankartı asıldı.

HDP, HDK, TJA, Adana Barış Anneleri Meclisi, İHD, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Emek Partisi (EMEP) yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan AYKAY-DER yöneticisi Abidin Eye, Türkiye’nin kimyasal silah saldırılarına ilişkin heyetlerin bölgeye giderek inceleme yapmasını talep etti.