Kuzey Kürdistan'da komplo kınandı: Abdullah Öcalan’a özgürlük

Kuzey Kürdistan’ın birçok kentinde 9 Ekim komplosunun yıldönümü dolayısıyla yapılan eylemlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkmasıyla sonuçlanan komplonun yıl dönümünde birçok Kürt kentinde protesto eylemleri gerçekleşti.

Eylemlere Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) ile birçok sivil toplum örgütü öncülük etti.

“Özgürlüğe Yürüyoruz” şiarıyla organize edilen eylemlerden bazıları Kızıltepe, Doğubayazıt, Urfa ve Cizre'de gerçekleşti.

KIZILTEPE

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde DBP, TJA, HDP, MED-TUHADFED ve MEBYADER tarafından düzenlenen yürüyüş Özmen Parkı’nda başladı.

Yürüyüş öncesi kentin bir çok noktası zırhlı araçlarla ablukaya alındı.

Polis parktaki kitleyi de dağıtmak istedi ancak kitle engellere rağmen, "Bijî Serok Apo" sloganı ve alkışlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Halkın yürüyüşe başlamasıyla birlikte polisler sokaklarda barikatlar kurdu. Aralarında HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar'ın da olduğu grup ile polisler arasında tartışma yaşandı.

Bu sırada farklı bir sokaktan başka bir grup daha yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından HDP Kızıltepe İlçe Eşbaşkanı Mehmet Fatih Öztürk, komployu kınadı.

Öztürk Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için barış ve demokrasi mücadelesine sahip çıkılmasını isterken, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, tecrit politikalarına karşı özgürlük taleplerinden geri adım atmadıklarını kaydeti.

Günay, “Sayın Öcalan Ortadoğu’da barışın teminatıdır. Türkiye’nin demokrasinin teminatıdır” dedi.

Sık sık “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı eylemde Günay, “Özgürlük için bedel ödeyen, gönlünü özgürlüğe yatırmış milyonların önünde kimse duramaz. Nasıl ki 24 yıldır İmralı’da bütün politikalarınıza rağmen, tecrit politikalarınıza rağmen sonuç alamadınız ise, bugün de ne bariyerlerinizle ne polis şiddetinizle, ne baskılarınızla, ne gözaltılarınızla, ne tutuklamalarınızla, ne de zindanlarla Kürt halkını korkutamayacaksınız. Bizler mutlaka ve mutlaka bu topraklara demokrasiyi ve özgürlüğü getireceğiz” vurgusunda bulundu.

 HDP’li Pero Dündar ise Kürt Halk Önderi’nin duruşu ve mücadelesiyle komployu boşa çıkardığını belirterek “Bugün bu komplo Jina Aminî direnişi ile boşa çıkarılmıştır. Günlerdir Nagihan Akarsel için ayakta olan Kürt halkı, dünya gençleri tarafından boşa çıkarılmıştır” dedi.

DOĞUBAYAZIT

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde aynı amaçla bir yürüyüş yapıldı. Eylemciler, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), TJA, DBP, HDP ve Barış Anneleri Meclisi öncülüğünde İsmail Beşikçi Caddesi’nde bir araya geldi.

Buradan HDP İlçe Örgütü binasına doğru yürüyüşe geçen halk, "Komploya, tecride, zindanlardaki işkence sistemine ve hasta tutsakların zindanlarda ölüme terk edilmesine karşı Özgürlüğe yürüyoruz" pankartını taşıdı.

Eyleme HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ile çok sayıda kişi katıldı.  

Yürüyüş öncesi DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde 4 Ekim’de gerçekleştirilen silahlı saldırıda katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’i andı.

Öztürk, daha sonra uluslararası komployu anımsatarak, "24 yıl önce uluslararası bir komplo ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan Türkiye’ye teslim edildi. 24 yıldır tecrit devam ediyor. Komployu planlayanlar Sayın Öcalan'ın fikirlerinin yayılmasının önüne geçmeye çalıştılar ama İmralı Adası’ndaki direniş bu anlayışı kırdı. Barışın, demokrasinin ve özgürlüğün yolu İmralı'dan geçer. Tecridi kınıyoruz. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşuncaya kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" şeklinde konuştu.  Yürüyüşün ardından kitle HDP binasına geçti.

URFA

Urfa’da DBP ve HDP Urfa il örgütleri, 9 Ekim komplosunu Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda kınadı. HDP milletvekilleri ile Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri de eyleme katıldı.

Türk polisleri eylemde açılan bir Kürtçe pankartta "İmralı" kelimesi geçtiği gerekçesiyle el koymak istedi. Halk, pankartı polislere vermeyerek açıklama yaptı.

HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, “Bu komplonun amacı tasfiye etmekti. O dönem Türkiye'ye gardiyanlık görevi verildi. Sayın Öcalan kaosun derinleşmemesi için çözüm için komployu boşa çıkardı. Komplo bugün tecrit ile devam ediyor” dedi.

Açıklama, "Bijî berxwedana Îmrali" ve "Siyasi tutuklular irademizdir" sloganları ile son buldu.

Açıklama ardından halk ‘Özgürlük Yürüyüşü'ne geçti. Polisler kitlenin önünü meydan çıkışında kesti ancak halk polis ablukasını yararak, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne doğru yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık "Bijî berxwedana Îmrali" sloganı atıldı.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşe polis saldırıda bulundu.  Saldırı sonucu Hatice Göktepe ve Ömer Kıstak adlı kişiler şiddete maruz kalarak gözaltına alındı. Gözaltı sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

CİZRE

Şırnak’ın Cizre ilçesinde DBP, HDP, TJA ve MED TUHAD-FED öncülüğünde bir yürüyüş yapıldı.

Yürüyüşe, HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistleri ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Aralarında HDP Milletvekili Nuran İmir’in de bulunduğu eylemciler, tüm engellemelere rağmen Nur Mahallesi’ndeki Özkan Caddesi’nden HDP ilçe binasına kadar yürüdü.

Yürüyüşte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Tecride hayır, hemen şimdi özgürlük”, “Bijî berxwedana Serok”, “Kahrolsun komplo”, “Kes nikare roja me tarî bike” ve “Bê Serok jîyan nabe” sloganları atıldı.

Kurami Caddesi’nde başka bir grup yürüyüşe dahil olurken, kitle daha sonra HDP ilçe binası önünde toplandı.

Engellemeye tepki gösteren HDP milletvekili Nuran İmir, “Bugün komplo günüdür. Siz komplonun anlamını daha iyi biliyorsunuz. Uluslararası kirli politikalara ve komploya karşı cevap olmak ne zamandan beri anayasal suç olmuştur? Bu ülkenin geleceği için İmralı’ya sahip çıkıyoruz. Bir arada yürümenin yolunun adresi İmralı olduğuna inandığımız için yürüyoruz” dedi.

Daha sonra HDP ilçe binası önünde basın açıklamasına bulunan İmir, şunları ifade etti: “Komplo ile Kürt halkının geleceğini karartmak istediler. Fakat Sayın Öcalan’ın demokratik bir ülke ve özgür bir yaşam duruşuyla bu planı boşa çıkarttı. NATO eliyle kurulan gladyo ittifakı resmi kontrgerilla gücüdür. Bunların eliyle Sayın Öcalan’ı Türkiye’ye teslim ettiler. O günden beri Kürt ve Türk halkının geleceğini karartmak istiyorlar. Ortadoğu’da hesapları var. O hesapları halklara karşıdır.”

İmir, “Bugün tecritte ısrar ve devam ettirme komplonun devamıdır. ‘Biz de varız ve Kürdüz’ diyerek bu topraklarda yaşamını bedeli Kürt halkı için ölüm oldu. Bu bizim kaderimiz değildir. Bu karanlık gün dolayısıyla, ‘Kimse güneşimizi karartamaz’ diyerek komployu boşa çıkaranları saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

ADANA

Adana'da DBP, TJA, HDK, HDP tarafından uluslararası komplo protesto edildi. Polis açıklama öncesi Heykeli Parkı ve HDP Adana il binasını ablukaya alarak, giriş ve çıkışlara izin vermedi. HDP il binasında toplanan grubun dışarı çıkması engellenirken, bina çıkışındaki gruba ise polis saldırdı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. Halkın direnişi sonrası bina önünde açıklama yapıldı. Polisin müdahalesine tepki gösteren HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, polisin yaptığının suç olduğunu belirterek, "Siyasi parti olarak ifade özgürlüğümüzü kullanma, basın açıklaması yapma hakkımız var. Parti binamızın önünü kapatarak Anayasal suç işliyorsunuz" diye belirtti.

Komplonun politik ve toplumsal sonuçlarının bugün bütün yakıcılığı ile sürdüğünü söyleyen Karakış, şunları ifade etti: 

"Ortadoğu’da yaşayan bütün halklara umut olabilecek bir fikriyatın mimarı olan Sayın Öcalan’a karşı geliştirilen komplo, aynı zamanda büyük bir toplumsal dönüşüme ve yeni bir yaşam fikriyatına karşı uluslararası güçlerin müdahalesidir. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın hedef alınmasıdır. Komplo bir taraftan Kürt halkının özgürlük mücadelesini tamamıyla tasfiye etmeyi amaçlarken öbür taraftan halkları karşı karşıya getirerek bir iç savaşın zeminini yaratmak istemiştir. Fakat Sayın Öcalan’ın İmralı’da ortaya koymuş olduğu demokratik çözüm iradesi ve bütün Ortadoğu’yu kapsayacak yeni bir yaşam paradigmasının bu topraklarda hayat bulması, bu komplocu girişimi boşa çıkarmıştır. Bütün ağırlaştırılmış mutlak tecride rağmen Kürt sorununun demokratik çözümünün asli muhatabı ve müzakere gücü bugün de Sayın Öcalan’dır."

Komployu kınayan Karakış, tecridin kırılması için bütün demokratik çevreleri duyarlı olmaya çağırdı. 

MERSİN/AKDENİZ

Mersin’de ise HDP Akdeniz ilçe binası önünde yapılan açıklamada, “Em ber bi azadiye ve dimeşin özgürlüğe yürüyoruz” pankartını açan halk, sık sık  "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları attı.

Açıklama yapan Çukurova TUAY-DER yöneticisi Ergin Altuntaş, komplonun Kürt halkının özgürlük mücadelesinin tamamını tasfiye etmeye yönelik olduğunu söyleyerek, “Tecrit rejimine karşı geri adım atmadan demokrasi ve barış mücadelemizi güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi. 

İZMİR

İzmir'de bulunan siyasi parti ve kurumlar, uluslararası komployu protesto etmek için Basmane Meydanı'nda bir araya gelerek Sümerbank'a yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Ancak yürüyüşü engelleyen polis, kitleyi barikatlarla ablukaya aldı. Barikata tepki gösteren HDP İl Eşbaşkanı Çınar Altan, devletin sistematik işkence haline getirdiği tecride karşı çıkmanın tüm toplumun görevi olduğunu belirterek, "Bugün bu görevimizin karşısında barikatlar duruyor. Bu barikatlar faşizmin barikatlarıdır. Bu barikatların bizim için meşruiyeti yoktur. Bu barikatlara karşı mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

Yürüyüşün engellenmesi üzerine ise kitle, kısa süreli oturma eylemi gerçekleştirdi. "Özgürlüğe yürüyoruz" pankartının açıldığı protesto eyleminde, "Tecrit insanlık suçudur", "Em dimeşin azadiye" ve "Tecrit öldürür" dövizleri taşındı. Sık sık "Umut hakkı insan hakkıdır", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Barışın yolu İmralı'dır", "Biji berxwedana zindana", "Tecride hayır tutsaklara özgürlük" ve "Be Serok jiyan nabe" sloganları atılan eyleme, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Kemal Peköz ile HDP Muğla ve Aydın il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Oturma eyleminin ardından açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Berna Çelik, “Ortadoğu’da yaşayan bütün halklara umut olabilecek bir fikriyatın mimarı olan Sayın Öcalan’a karşı geliştirilen komplo, aynı zamanda büyük bir toplumsal dönüşüme ve yeni bir yaşam fikriyatına karşı uluslararası güçlerin müdahalesidir. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın hedef alınmasıdır. Fakat Sayın Öcalan’ın İmralı’da ortaya koymuş olduğu demokratik çözüm iradesi ve bütün Ortadoğu’yu kapsayacak yeni bir yaşam paradigmasının bu topraklarda hayat bulması, bu komplocu girişimi boşa çıkarmıştır. Bütün ağırlaştırılmış mutlak tecride rağmen Kürt sorununun demokratik çözümünün asli muhatabı ve müzakere gücü bugün de Sayın Öcalan’dır" dedi.

Ardından konuşan HDP Milletvekilli Serpil Kemalbay da, şunları belirtti: “Kürt sorunu uluslararası bir sorundur. 24 yıl önce ateşkes çağrısı yapan Sayın Abdullah Öcalan’a komplo kurulmuş ve bu sorun çözümsüzlükle sonuçlandırılmak istenmiştir. Onurlu bir barış için mücadele eden 4 parça Kürdistan ve dünyada direnen bütün Kürt halkına selam olsun. Mücadeleleri haktır, bu mücadeleyi selamlıyorum.”

Son olarak konuşan HDP Milletvekili Kemal Peköz ise, “Bugün yaşanan savaşın çözümü için taraflar bellidir. Bir taraftan Sayın Öcalan diğer taraftan devlettir. Sayın Öcalan’ının sesinin duyulmaması için tecrit uyguluyorlar. Sayın Öcalan’ın sesi duyulması demek barış demektir. Halkların birlikteliğine dinamit koymayın” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından kitle, HDP İzmir İl Örgütü binasına yürüyüşle geçti. Parti binasına girdiği esnada ise kitleye saldıran polis, HDP İl Eşbaşkanları Berna Çelik ve Çınar Altan'ın yanı sıra ismi öğrenilmeyen 1 kişiyi gözaltına aldı.