Kobanê Davası: Özgürlük yürüyüşü durdurulamaz

Kobanê Kumpas Davası'nın duruşmasında konuşan tutsak kadınlar, "Özgürlük yürüyüşünün önünde kimse duramaz" dedi.

22’si rehin 108 kişi hakkında yürütülen Kobanê Kumpas Davası'nın 10’uncu duruşması, 6’ncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görüldü.

Duruşma öncesi Sincan Cezaevi’nden getirilen tutsak kadın siyasetçiler, kadın avukatların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadın siyasetçilerin, 8 Mart kapsamında mor kıyafetler giydikleri görüldü. Tutsak siyasetçi Sebahat Tuncel ve diğer siyasetçiler, ziyaretçi sıralarında bulunan kadınların da 8 Mart'ını kutladı.

Duruşma, mahkeme heyetinin kimlik tespiti ardından müşteki polis Kenan Bedir’in dinlenmesiyle başladı. Duruşma salonunda dinlenen Bedir’e dosyadaki tutsak siyasetçilerin isimleri ve dosyada yer alan diğer isimler tek tek mahkeme başkanı tarafından okundu.
Avukatlar müştekiye sorular yöneltti.
Mahkeme başkanının bir kez daha “şikayetçi misiniz” sorusu üzerine müşteki “şikayetçi” olduğunu beyan etti.

Mahkeme başkanının yönlendirme soru sormasına Avukat Cahit Kırkazak tepki gösterdi.
Söz alan avukat Cemile Turhallı Balsak da mahkeme başkanının tutumunu eleştirdi.
Müşteki Bedir ise kendine taş atanlar arasında partililer olup olmadığını teyit edemeyeceğini beyan etti.

ATA, KADIN KIRIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Tutsak siyasetçilerden Ayla Akat Ata, şunları söyledi:

"2021 yılının verilerine baktığımızda 280 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. 217 kadının şüpheli öldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadına yönelik şiddetin coğrafyası yok. Dünyanın her tarafından kadınlar eşitsizliklerle karşılaşıyor. Bugün 8 Mart kutlu olsun diyebiliyorsak, arkasında bir mücadele var. Tüm dünya kadınlarının günü kutlu olsun. Fark yaratan kadınların ayrıca günü kutlu olsun. Dünya Kadın yürüyüşünün, AVİT’in toplantılarını takip eden Kürt kadın hareketi başta olmak üzere Türkiye kadınlarının gününü kutluyorum. ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’, ‘Jin, Jiyan, azadi’ diyen kadınların gününü kutluyorum.”

TUNCEL: NEDEN KORKUYORSUNUZ?

Söz almak isteyen tutuklu siyasetçi Sebahat Tuncel’e ısrarla tanık beyanları ardından söz vereceğini belirten mahkeme başkanına avukatlar ve siyasetçiler tepki gösterdi. Tuncel, “Müşteki beyanlarına dair ifadelerimiz var. İlla kürsüyü işgal mi edelim. Neden korkuyorsunuz, bizi dinlemekten” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Tuncel’in ısrarı üzerine mahkeme başkanı söz talebi verdi. Tuncel, şunları dile getirdi:
“8 Mart bugün. Biz bir kez daha erkeklik gösterisiyle karşı karşıya kaldık. Aynı gösteriyi daha önce de gösterdiniz. Erkek-devlet şiddetinin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Müştekileri yönlendiriyorsunuz. Niye HDP’liler ölmedi, diyecek kadar pervasızlığı kendinize hak görüyorsunuz. Bu erkeklik gösterisidir. Biz kadınız, bu dünyayı, toplumsallaşmayı yaratanlarız. Eksiksiz özgürlük istiyoruz. Niye bu kadar çok kadını yargılıyorsunuz. Belediyelerimize niye kayyım atandı. Bunun nedeni erkek egemen, erkek devlet şiddeti ile alakalı. Milyonlarla birlikte sokakta olmak isterdik. İstanbul’da, Ankara’da, Diyarbakır’da meydanda olmak isterdik. Ama bugün mahkeme salonlarındayız. Kadınlar varsa yaşam, hayatta var. Biz bunları savunduğumuz için buradayız. Demokratik bir Cumhuriyet ancak kadınların özgürlüğünden geçer. Bugün iktidarda olan zihniyet değişmediği için kadınlar katlediliyor. Kadın-erkek eşitliğine inanmayan, kadını çocuk doğurmak olarak gören zihniyet kadınların ölümünden sorumludur.

Aysel Tuğluk üzerinden erkek -devlet şiddetinin nasıl yansıdığını anlatacağım. Aysel arkadaşımız demans hastası. Tahliye etmiyorsunuz, niye erkek-devlet zihniyeti nedeniyle. Kardeşi Elazığ zindanında katledildi. Gitti avukat oldu. Hak mücadelesinde yer aldı. Sayın Öcalan komplo ile Türkiye’ye getirildiğinde ilk avukatlarından biriydi. Aysel’in yaşamla bağını kopardı bu devlet."

Tuncel, son olarak Aysel Tuğluk’un tahliye edilmesi talebinde bulundu.

 MAHKEME BAŞKANINA: EMİR ERİNİZ DEĞİLİZ

Mahkeme başkanı Tuncel ardından avukat ve siyasetçilerin ısrarına rağmen tanık beyanlarına geçti. Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde SEGBİS ile bağlanan tanık Elif Çetinbaş, sanıkların bir kısmını tanıdığını, partide görev aldığını belirtti.

Avukat Cahit Kırkazak heyetin tutumuna dair söz alarak, usule ilişkin itirazlarda bulundu. Tanığın haklarının hatırlatması gerektiğini belirtilmesini talep eden Kırkazak’a, mahkeme başkanı sert tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı tanığa avukatın itirazı ardından haklarını belirtti. Sonrasında Kırkazak’a söz verdi. Kırkazak, “Bize karşı ses tonunuza dikkat edin. Biz sizin emir eriniz değiliz." dedi.

KIŞANAK: YÜRÜYÜŞÜMÜZ ENGELLENEMEZ

Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlanan Gültan Kışanak, söz aldı. Kışanak, mahkemeye yönelik eleştirilerini sıralayarak, söze başladı. Kışanak, şunları söyledi:
“Mikrofonumuz kapalı, söz almakta zorlanıyoruz. Söz almak istedim, vermediniz. Bugün elimi kaldırdım, söz almak istiyorum, müştekiye soru sormak istedim, söz vermediniz. Beyanda bulunmak istedim, söz vermediniz. Savunma hakkım gasp ediliyor. Öncelikle salonda bulunan kadınları, arkadaşları, direnen, sokağa çıkan kadınları sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Kucak dolusu selamlar. Kadınlar olarak özgür olacağız. Özgürlük yürüyüşünün önünde hiç kimse duramaz. Tarihten gelen bir zulüm ve haksızlık. Kadınlar buna karşı duruyor, sözünü söylüyor, mücadele ediyor. Değişecek, erkek egemen zihniyet değişecek. Kimse bizim sözümüzü kesme hakkını göremeyecek. Bize bedel ödetseniz, cezaevine koysanız, sokaklarda önümüze bariyer de koysanız vazgeçmeyeceğiz. Sustuktan sonra arkasından kadın cinayeti gelir. Biz söz hakkımızı savunarak, yaşam hakkımızı, bağımsız bir birey olma hakkımızı savunuyoruz.

Şengal’i bildiğimiz için Kobanê de Şengal gibi olmasın istedik. Sizler de keşke herkes sokağa çıkıp, IŞİD saldırılarını durdursun diyebilseydiniz. Biz kadınlar olarak, neyin ne olduğunun farkındayız ve buna itiraz ettik. Kobanî’de, Şengal’de IŞİD kadınları cariye olarak alıp, satarken ben özgür olamam. O gün IŞİD saldırısına karşı çıktım, bugün de lanetliyor ve karşı çıkıyorum. Kadına bir erkeğe bağımlı olmadan yaşama hakkı tanımayan bir zihniyettir. Bunun karşısında insanım, özgürlükten, eşitlikten yanayım, diyen herkes karşı durmalıdır. Biz kadınlar özgürlük mücadelesi veriyoruz.”
Kışanak, Aysel Tuğluk’un yanında kaldığını belirterek, durumuna dikkat çekti.

Duruşmaya 10 Mart Perşembe günü devam edilecek.