Kobanê Davası: Bu dosya kapatma davası için kumpastır

Kobanê Davası'nın duruşmasında konuşan Ayla Akat Ata, "Bu dosya kapatma davasına önayak olması için açılmış bir kumpastır" dedi.

Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen Kobanê Davası’nın 10’uncu duruşması, 4’üncü gününde Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski Milletvekili ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Aktivisti Ayla Akat Ata’nın savunmasıyla devam etti.

'43 KADIN KURUMU KAPATILDI; YİNE AÇACAĞIZ!'

Ata'nın savunmasının öne çıkan bölümleri şöyle:

"Selahattin Demirtaş’la birlikte Diyarbakır’da katıldığımız dayanışma toplantısı ya da ‘PKK bir sebep değil sonuç’ sözlerim benim için bir tutuklama gerekçesi iken Numan Kurtulmuş’un 'DAİŞ bir sebep değil sonuçtur. Oradaki halkların siyasi katılım özgürlükleri vardır' sözleri sorun teşkil etmiyor. Şimdi biz eşit yurttaşlar mıyız?
6-8 Ekim’in gerçek failleri er ya da geç yargı önünde hesap verecek ve ben o dosyanın müştekilerinden biri olacağım. Bu dosya ise sadece kapatma davasına önayak olması için açılmış bir kumpastır.
Barış istemenin ve toplumsallaştırmanın, İmralı gibi çözüm adreslerini işaret etmenin, yakınlarımızın taziyelerine gitmek gibi toplumsal değerlerini yaşatmanın suç kabul edildiğini gördük. Yasal sınırlamızı biliyoruz fakat yazılı olmayan bir hukuk uygulanıyor bizlere. Bir çifte standartla karşı karşıyayız. Adalet mülkün temelidir yazısı katledilen hukukun ülkeye verdiği zararın tarifine yeterli mi?
Kürt sorununun çözüme kavuşması arzumuz vardır ancak cins sorunu çözülmeden kadınlar özgürleşmeyecektir. Şu an özgür olsam kapatılan bir kadın kurumu yerine bir tane daha açarım. 43 tane kadın kurumu kapatıldı, az değil. Ancak yine kuracağız."

HUKUKSUZLUĞA DİKKAT ÇEKİLDİ

Savunmanın ardından söz alan Ayla Akat Ata’nın müdafisi Çiğdem Kozan, mahkemenin yargılamayı CMK hükümleri çerçevesinde sürdürmediğini ve usulsüzce müşteki dinlediğini ifade etti.
Dosyanın siyasi müdahalelerle ilerlediğini belirten Kozan, mahkemenin de buna hizmet ettiğine dikkat çekti. Müştekilerin talimatla dinlenmesine karşı olduklarını tekrar vurgulayan Kozan, “Talimat mahkemesi oradaki müştekilere dosyanın ne olduğunu aktaramaz. 3500 sayfalık iddianameyi gönderseniz de talimat mahkemesi okumaz" dedi.

Talimat ile müşteki dinlenmesinden vazgeçilmesini talep eden Kozan, daha önce talimatla dinlenilen müştekilerin de huzurda tekrar dinlenilmesini talep etti.
Kozan, son olarak mahkemenin re’sen delil araştırma yapmaması gerektiğini vurguladı.

 Mahkeme başkanı Ankara’da ikamet eden ve daha önce dinlenilmesi yönünde ara karar kurulan müştekilerin ve dosyada tanık olarak kaydedilen isimli tanıkların SEGBİS ile hazır edilmeleri için ikamet ettikleri mahal mahkemelerine talimat yazılmasına ve dosyanın bir kısım sanıkların tutuklu yargılandıkları da göz önünde bulundurularak zorla getirilip hazır edilmesinin istenmesine ve önümüzdeki duruşma periyodunda dinlenmesine karar verdi.

Duruşma 7 Mart Pazartesi günü devam edecek.