Kobanê Davası: Erdoğan'ın sevinci kursağında kaldı

Av. Kazım Bayraktar, Erdoğan’ın Kobanê için ‘düştü düşecek’ dediğini hatırlatarak, "Sevinci kursağında kaldı. Bu dava Kobanê’nin düşmemesinin bedeli olarak görülüyor” dedi.

18’i tutsak 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 35’inci duruşmasının dördüncü oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonlarında görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan yargılamanın duruşmasında tutsak siyasetçi Alp Altınörs ve Günay Kubilay bulundu. Siyasetçi Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve çok sayıda kadın tutsak da Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Duruşmayı, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Milletvekilleri ile Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi de izledi.

Altınörs’ün avukatı Kazım Bayraktar, mahkemenin savunmaları sınırlandırıldığını dile getirip tepki gösterdi. Davanın üzerinde siyasi baskı olduğunu  ve bu nedenle mahkemenin hızlı bir şekilde davayı bitirmeye odaklandığını, çeşitli usulsüzlüklere imza attığını dile getirdi.
Bayraktar, HDP’nin sadece Kürt halkını temsil etmediğini ve dışlanan halkları sandıkta birleştirmeyi başardığını ve bu durumun tarihsel korkuyu hortlattığını söyledi.

İddianamede DAİŞ’in yer almadığını ifade eden Bayraktar,  Erdoğan'ın davaya müdahalelerine de dikkat çekti. Bayraktar, Erdoğan’ın AİHM’in kararını tanımadığına dair söylemlerde bulunduğunu hatırlattı.

Bayraktar, HDP’lileri yargılayan ve mahkemenin bir önceki başkanı olan Bahtiyar Çolak’ın çete lideri olarak gözaltına alındığını ve görevine son verildiğini de anımsattı.

Bayraktar, "Düştü düşecek, dediği Kobanê düşmedi. Erdoğan'ın sevinci, hevesi kursağında kaldı" dedi.

Dosyada yer alan, “ABC123” adlı gizli tanığının mahkeme tarafından daha önce dinlendiğini ancak bu dinlemenin üzerinden 3 geçtikten sonra soruşturma savcısı Ahmet Altun tarafından tekrardan ifadesinin alındığını, bu esnada bir polisin de orada olduğunu dile getirip, elindeki belgeleri mahkeme salonuna gösteren Bayraktar, bu kişinin isminin teşhir edildiğini paylaştı. Mahkemenin bu kişiye gizli tanık sıfatı verdiğini ancak savcı tarafından bu sıfatın bozulduğunu ve mahkeme kararına karşı geldiğini dile getiren Bayraktar, “Gizli tanık olan Merdan Rüştü Ovalıoğlu, cezaevinden alınıp yanında avukat olmadan ifadesi tekrardan alındı. Daha önce verdiği ifadesi iki sayfa daha genişletildi. Bu sayfalarda Kobanê Olaylarından ve HDP’ye tweet için yazı gönderildiğini ileri sürüyor” diye kaydetti.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın saat 10.00’a kadar ara verdi.