Kobanê Davası: Nazi hukukunun Türkiye’deki rüzgarı

Kürt siyasetine karşı “kumpas davası” olarak değerlendirilen Kobanê Davası’nın 33’üncü duruşmasının 3’üncü periyodu davanın Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Bir sonraki duruşma 25 Eylül’e ertelendi.

DAİŞ çetelerinin Türk devletinin gözetiminde Kobanê’ye yönelik işgal saldırıları nedeniyle Kuzey Kurdistan ve Türkiye’nin onlarca 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar gerekçe gösterilerek,  aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i rehine 108 kişi Kobanê Davası’nda yargılanıyor.

Davanın 33’üncü duruşmasının 3’üncü periyodu Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutsak yargılanan siyasetçilerin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandığı duruşmaya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı.

Tutuksuz yargılanan Can Memiş ek savunmasında suçlamaların dayanıksız olduğunu belirterek, “Gerçek sorumlular yerine HDP yargılanıyor. Bu dava bir parti yargılamasına dönüştü” dedi.

Memiş’in avukatı Fikret İlkiz, “Böyle bir ceza hukuku anlayışı Nazi hukukunun Türkiye'deki rüzgarından ibarettir. Ceza hukuku cezalandırma değil kişilerin hak ve özgürlüklerini koruma hukukudur” diye konuştu ve müvekkilinin beraatını istedi.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, bir sonraki duruşmayı 25 Eylül’e erteledi.