Kobanê Davası’nda hakikat komisyonu önerisi

Ankara’da görülen Kobanê Davası’nda savunma yapan HDP eski milletvekili ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, son 50 yıllık sürece ilişkin hakikat komisyonu kurulmasını istedi.

İktidarın talimatıyla Türk yargısının DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan eylemleri gerekçe göstererek başlattığı davanın 10’uncu duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görüldü.

Davada Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu 108 kişi yargılanıyor.

10’uncu duruşmada savunma yapan HDP eski milletvekili ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivisti Ayla Akat Ata, sık sık müdahalelerde bulunan mahkeme heyetine “Bu dosyada yargılanmamın tek nedeni genel merkez tweetini paylaşmamdır. Fail olmadan failin azmettiricisi olur mu? Bizi yargılıyorsunuz. Dinlemek, tahammül etmek zor olabilir ama zorundasınız” dedi.

Ata, “Bizi yargılarken bizi tanımak zorundasınız. Bizi tanımanıza fırsat sunan bizleri tanımayı reddediyorsunuz. En nihayetinde vicdanınızla hareket etmek durumundasınız. Burası hala bir yargılama makamı. Biz tarihe not düşmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ata, mahkemenin hakikati açığa çıkarma konusunda sorumlu olduğununu vurgulayarak, hakikat komisyonu kurulmasını istedi. Ata, “Parlamentoya bir hakikat komisyonu kurulması konusunda çağrımız vardı. Sadece 6-8 Ekim için değil Türkiye’de 50 yıldır içinde olduğumuz süreç için istiyoruz. Sorunlar birden açığa çıkmıyor. Burada olmamızın sebebi Kürt sorunudur. Her sorun birer kuluçka dönemidir. Bu sorunun kuluçka dönemine değinmeden sorunları anlatamayız” ifadelerini kullandı.

Acil barış sağlanması gerektiğini kaydeden Ata, “Kürt siyasetçileri hapse atmakla, partilerini kapatıp dokunulmazlıklarını kaldırmakla bu mesele çözülmez” dedi.

Bir sonraki duruşma 1 Mart Salı günü saat 10.00’da görülmeye devam edecek.