Kürdistani ittifak partileri Newroz’un startını Amed’de verecek

Bu yıl Kürdistani ittifak partileri Amed’de, solcu partiler İstanbul’da Newroz’un startını verecek.

Amed’deki Newroz “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı”) şiarıyla 10 Mart günü gerçekleşecek.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğündeki kutlamada Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan Kürdistan Komünist Partisi (KKP), KDP-Bakur, Azadî Partisi, İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD) ile birlikte bir deklarasyon yapılacak.

Newroz’un temel gündemi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü olacak ve Kürt ulusal birliğine vurgu yapılacak.

İstanbul’da ise 11 Mart’ta Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve HDP öncülüğünde solcu partilerin katılımıyla deklarasyon açıklanacak.

HDK ve HDP bileşenleri ile Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) ve “Demokrasi İttifakı” kapsamında bir araya gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Halkevleri Newroz kutlamalarına katılacak. Tüm bu partilerin bir araya gelmesi 2022 Newrozu’na Demokrasi İttifakı’nın damga vuracağı şeklinde yorumlandı.

Deklarasyonlar Amed ve İstanbul’da yapılsa da, ilk Newroz ateşi özellikle Nisan 2021’den bu yana ağır bir saldırı altında olan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 15 Mart’ta yakılacak.