Kürt düşmanlığına Riha’da 'halay'lı protesto

Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin tutuklanması, Riha ve ilçelerinde halay çekilerek protesto edildi. İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili, “Halay çekmek suç değil ama buna dönük her girişim suç ve ırkçılıktır” dedi.

HALAY ÇEKENLERİN TUTUKLANMASI

Riha’da, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Karaköprü İlçe Örgütü, son günlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildiği gerekçesiyle yapılan gözaltı ve tutuklamaları halay çekerek protesto etti. Parti binasının yanında bulunan boş bir alanda gerçekleştirilen protesto eylemine, DEM Parti Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, DEM Parti Riha İl Eşbaşkanları Bekir Karakeçili ile Sema Aişeoğlu'nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

‘DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halayların ardından İl Eşbaşkanı Karakeçili açıklama yaptı. Kürtlerin yöresel kıyafet ve halaylarına dönük düşmanlık halinin normalleştirilmek istediğine dikkati çeken Karakeçili, “Sokaklarda, düğünlerde, Meclis’te, sosyal medyada ve yaşamın tüm alanlarında sahnelenen faşizmin organizeli gösterisine alkış tutanlar, toplumu tehlikeli sulara sürüklüyor" dedi. 

Karakeçili, şöyle devam etti: "Buradan hükümet yetkililerini uyarıyoruz; Kürtlere dönük açık nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vazgeçin. Kürtlerin gündelik yaşam kıyafetleri suç değildir, halay çekmeleri suç değildir, zafer işareti suç değildir ama bunlara dönük her girişim suçtur, aleni ırkçılıktır. 12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü bir biçimde sahip çıkmaya devam edeceğiz."

 Açıklama, alkışlar eşliğinde atılan "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla son buldu. 

 7 İLÇEDE DE HALAYLI PROTESTO 

Benzer açıklama ve protesto eylemi, Pirsûs (Suruç), Xelfêti (Halfeti), Curnê Reş (Hilvan), Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Hewag (Bozova) ve Bêrecûk (Birecik) ilçelerinde de gerçekleştirildi. DEM Partililer ve halk, parti binaları önünde bir araya gelerek halaya durdu.