Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, sempozyumda yaptığı konuşmada, kooperatifçilik ve çiftçi desteği üzerinde durarak, “Yerinde doyma ve toprağını koruma politikasını hayata geçireceğiz” dedi.
Zeydan, "Kentin tüm dinamikleriyle ortak akıl geliştirerek, tarım politikalarını güçlendireceğiz" diyerek, tarımın geleceği için belediyelere büyük sorumluluk düştüğünü belirtti. Ayrıca, Wan’ın genç ve işsiz nüfusuna dikkat çekerek, kooperatifleşme yoluyla ekonomik kalkınmayı hedeflediklerini ifade etti.
Apikoop Arıcılık Kooperatifi Başkanı Şamil Tuncay Beştoy ise tarımsal üretimin sermaye odaklı hale gelmesinin üretimi gerilettiğini belirtti ve "Kooperatiflerimiz, pazar alanı olmaktan çıkmalı, ekolojik üretim havzaları üzerinde örgütlenmeliyiz" şeklinde konuştu.
Amed Ekoloji Derneği’nden Bişar İçli, yerel tohum ve doğal tarımın önemine vurgu yaparak, "Tohum bizi toplumsallaştırdı; bu felsefeyi yaygınlaştırmalıyız" dedi.
ÇİFTÇİ-SEN Kurucu Başkanı Abdullah Aysu ise, çiftçilerin karar süreçlerine dahil edilmediğini ve bu durumun tarımın ilerlemesini engellediğini belirterek, “Dünyanın büyük bir bölümü gizli açlıkla mücadele ediyor. Tarımda biyoçeşitlilik ve gıda egemenliği, sorunların çözümünde önemli bir adım olabilir” ifadelerini kullandı.
Sempozyum, sunumların ardından sonuç bildirgesiyle sona erdi.