Jîna Emînî İstanbul'da anıldı: Kadın direnişini büyütelim

İran'ın katlettiği Jîna Emînî'yi Şişhane Meydanı’nda anan DEM Parti Kadın Meclisi, “Jîna’nın mücadelesi mücadelemizdir" diyerek direnişi büyütmeye çağırdı.

İran’da 2 yıl önce kadın düşmanı İran devletince katledilen Jîna Emînî'yi Şişhane Meydanı’nda anmak isteyen DEM İstanbul Parti Kadın Meclisi’nin alana getirdiği pankartta TJA ambleminin bulunmasını bahane eden polis, pankartı gasp etti.

 DEM Parti İstanbul Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada, "Kürt kadın mücadelesini engelleyemeyeceksiniz. TJA amblemi gerekçe gösterilerek pankartımıza el konulmuştur. Kürt Kadın Hareketi 40 yıldan beri bu topraklarda faşizme karşı mücadele etmektedir. Pankartlarımıza el koymanız, gözaltına almanız, tutuklamanız, mücadelemize bir adım geri attıramayacaktır” denildi.

'ÖZGÜR EŞ YAŞAM MÜCADELEMİZ SÜRECEK'

DEM Parti Gaziosmanpaşa İlçe Eşbaşkanı Rukiye Ekenler, "Onu ve onun gibi özgürlük, eşitlik barış için mücadele eden ve bu mücadele sırasında hayatını kaybeden bütün kadınları anmak ve önlerinde saygıyla eğilmek için buradayız. O kadınlar onurumuzdur diyoruz” dedi.

Rukiye Ekenler, “Onları unutmamak demek tekçi, otoriter, erkek egemen zihniyetlerle yönetilen siyasi iktidarlara karşı özgür eş yaşamı savunmak demektir. Özgür eş yaşam talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bunun için her zaman her yerde alanlarda, sokakta, fabrikalarda, yaşamın tam da içinde olacağız. Bu mücadele bizi büyütecek. Jin Jiyan Azadî” diye konuştu.

'KADIN İSYANI YAYILDI'

DEM Parti İstanbul Kadın Meclisi adına açıklamayı okuyan Aygül Sincar, "Jîna’yı katleden faşist rejim bugün İran’da kadın gazetecileri, insan hakları savunucularını idamla yargılayarak kadınlara saldırmaya devam ediyor. Kürt gazeteci Pêxşan Ezîzî ve birçok kadın bu saldırıların hedefi olmuştur” dedi.
Aygül Sincar, Jîna’nın katledildiği gün İran başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından yükselen kadın isyanının “Jin Jiyan Azadî” felsefesinin etrafında birleşerek, erkek egemenliğine karşı direnişi örgütlendiğini vurguladı. Kadının özgürlüğünün toplumun özgürlüğü olduğunu kaydeden Aygül Sincar, kadına yönelen her şiddetin İran’da olduğu gibi tüm toplumu karşısında bulacağını belirtti ve şöyle dedi:

"Dünyanın neresinde olursa olsun kalbi özgürlük ve adalet için çarpan herkesi Jîna’nın yoldaşları ile dayanışmaya çağırıyoruz. Kadınların özgürlük ve adalet taleplerine kulak vermeye ve Jîna’nın katillerini cezalandırmaya davet ediyoruz. Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgelerinde baskı, zulüm ve despotluğu bir yönetim biçimi olarak uygulayanların, eninde sonunda halkların demokrasi ve özgürlük talebi karşısında yenileceklerini bir kez daha vurguluyoruz. Bizler özgürlük talebiyle gelişen kadın direnişinin yanındayız. Jîna’nın direnişi ve mücadelesi biz kadınların da mücadelesidir!”