Kurtalan ve Çukurca’da ‘Özgürlük Zamanı’ buluşması-YENİLENDİ

Siirt’in Kurtalan ile Hakkari'nin Çukurca ilçelerinde düzenlenen “Özgürlük Zamanı” buluşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi.

Siirt’in Kurtalan ilçesinde Özgürlük Zamanı” kampanyası kapsamında bir halk buluşması düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Kurtalan ilçe binasında yapılan buluşmaya Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır katıldı.

 “Tecrit insanlık suçudur, tecride son, yaşam için adalet” ve “Tecridi kıralım, ulusal birliği sağlayalım” yazılı pankartların açıldığı buluşmada DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, 2014 yılında uygulamaya konulan “çöktürme planı”na dikkat çekti.

Bayındır, “Şu an gelinen aşamada ise bu planları düzenleyenlerin çöktüğünü görebiliyoruz. Gün geçtikçe örgütlülüğümüz, gücümüz ve kazanımlarımız artıyor” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Bayındır, “Hiçbir söylem ve konuşma tecridin kaldırılmasının önüne geçemez. Bu halk Öcalan üzerinde devam eden tecridin kaldırılmasını istiyor. Halkın talebi tüm kesimlerin öncelikleri olmalı. Ona göre adım atmalı. Biz de tecridin kaldırılması için, köy, mahalle, belde, ilçe ve illerde yani yaşamın her yerinde mücadeleyi büyütmeliyiz. Bu halkın tecridin devam edilmesine sabrı kalmamıştır” şeklinde konuştu.

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de tecridin işkence aşamasına geldiğini ifade ederek,  “Kürt halkı şu an tecrit altında. Tecrit İmralı’da başlayıp tüm yaşam alanlarına sirayet etti. Tecrit ağırlaştırılarak kölelik dayatıldı. Bu halka köle olma dışında bir alternatif sunulmadı. Kürtler bunu kabul etmez” dedi.

Öztürk, şöyle devam etti: “Kanın durması için tek çare Öcalan’dır. Öcalan ise işkence sistemi haline gelmiş bir tecrit ile karşı karşıya. Eğer özgür bir yaşam isteniyorsa tecrit ortadan kaldırılmalı. Tecrit sadece Kürt halkının önceliği olmamalı, demokrasi ve insan haklarından bahseden tüm kesimlerin önceliği olmalı. Kimse kusura bakmasın eğer ortada hukukun ayaklar altında kaldığı bir tecrit varsa herkes buna ses çıkarmalı. Kendine muhalif diyenler bu tecridi görmeli ve kaldırılması için mücadele yürütmeli. Öcalan’dan haber alınamıyor. Bu çok ciddi bir durum. Dünya Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele yürütüyor”

Öztürk, ulusal birliğin önemine de vurgu yaparak,  “Musul 82, Kerkük 83 diyen sisteme karşın birliği oluşturmalıyız. Yoksa yarın Hewler 84, Duhok 85 diye sayıp giderler. Kürdistan’ı inkar eden bu zihniyetin, Başur halkına verebileceği bir şey yok. KDP bunu görmeli. Barzani ailesi halen Kürt halkını düşmanı olarak PKK’yi gösteriyor. Hulusi Akar (Savunma Bakanı) gelip onlarla görüşüyor ve Kürdistan diye bir yerine olmadığını söylüyor. Barzani ailesi ya bunları görüyor ya da görmek istemiyor. Kürt halkının kazanımlarının yok olması umurlarında değil. Pratikleri bunu gösteriyor. Ulusal birlikte ısrar etmemize rağmen KDP buna yanaşmıyor” şeklinde konuştu.

HAKKARİ

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde esnaflar ile köylere ziyaretler gerçekleştirildi. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, TJA aktivistleri, DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı ve HDP Hakkari ve Çukurca yöneticileri, ilk önce Çukurca kent merkezinde esnafı ziyaret etti. Heyet, ziyaret sırasında esnafların sorunlarını dinledi. Esnaflar ise ekonomik çöküşe dikkat çekti.  

 Aydeniz ve beraberindekiler daha sonra ilçeye bağlı Gêman, Zavîte, Minyaniş ve Mêrganê köylerinde halkla bir araya geldi.  Heyet, köylerde coşkuyla karşılandı. Ziyaret esnasında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürt düşmanlığı politikasının Türkiye’nin ekonomisine sirayet ettiğini ve ekonomiyi bitirdiğini söyledi.
Aydeniz, "İktidarın, Kürt halkının dilini konuşmaması, coğrafyası üzerinde özgürce gezememesi ve kendisini yönetmesin diye uyguladığı politikaları, şu anda birebir Türkiye yaşıyor. Aslında Türkiye bugün bitmiş durumda" dedi.

 Halk ise Kürt halkının birliğinin önemine işaret etti.