Kuzey Kurdistan’da 9 yılda 2538 iş cinayeti

Kuzey Kurdistan'da 9 yılda 2538 kişi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.

AKP iktidarı döneminde işçilere yönelik uygulanan baskı politikaları, kendisini iş cinayetleri olarak göstermeye devam ediyor. Neredeyse bütün işçilerin asgari ücretli olarak çalışmaya başladığı ve birçok hakkından mahrum bırakıldığı AKP iktidarının 2014 ile 2022 yılları arasında İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından açıklanan iş cinayetleri raporlarına göre, 17 bin 691 işçi yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde yaşamlarını yitiren işçilerin çoğunluğunu inşaat iş kolunda çalışan işçiler oluşturuyor. İş cinayetlerinde ilk sırayı ise İstanbul alıyor. Yoğunluklu olarak Kürt işçilerin çalıştığı inşaat iş kolunda patronlar daha fazla kâr etmek için işçilerin güvenliği için alması gereken hiçbir önlemi ya almıyor ya da eksik alıyor.


KÜRT İLLERİNDE YAŞANAN İŞ CİNAYETLERİ GÜNDEM OLMUYOR


Kürt illerinde ise durum hiç iç açıcı değil. Kürt illerinde yaşanan iş cinayetleri çok fazla gündeme gelmemiş olsa bile yoğunluklu olarak güvencesiz çalışılan iş kolları oluşturuyor.
İnşaat iş kolunda yaşanan cinayetlerde ikinci sırayı ise mevsimlik tarım işçileri oluşturuyor. Kürt illerinde yaşanan iş cinayetlerinin görünmemesinin en büyük sebebi, Kürtlere yönelik uygulanan ayrımcı politikalar olarak karşımıza çıkıyor.
Kürt illerinde yaşanan iş cinayetleri ile ilgili konuştuğumuz Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, "güvenlikçi" politikaların öncelik olduğu bir coğrafyada istihdam biçimlerinin işçileri ölüme gönderdiğini belirtti.


DEVLETİN POLİTİKALARI İŞÇİLERİ ÖLÜME SÜRÜKLÜYOR


Karabulut, şunları söyledi: “İşsizliğin kol gezdiği coğrafyada işçiler hiçbir iş sağlığı ve güvenli önlemi alınmadan çalışmaya mecbur bırakılıyor. Emekçileri koruyacak her türlü denetim mekanizmalarının devre dışı bırakıldığına tanıklık ediyoruz. Emekçiler patronların insafına terk edilmiş durumda. Güvenlikçi politikalar ile bölge insansızlaştırılıyor ve asıl geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık yapamaz hale getirilen yurttaşlar, vahşi bir sömürü ilişkisinin içinde adeta ölümle burun buruna çalışmaya zorlanıyor. Demokratik ortamın ortadan kalktığı, despot bir rejimin sürdüğü coğrafyada bu kölece çalışma biçimini ortadan kaldıracak mücadelenin örülmesi de zorlaşıyor. Emekçilerin haklarını ve yaşamını koruyacak örgütlenmelerin geliştirilmesi, yükseltilmesi bir zorunluluk olarak karşımızda duruyor.
Kendi topraklarında açlığa mahkum edilen emekçiler, bir lokma ekmek için ülkenin dört bir tarafına, güvencesiz çalışma biçimlerine mahkum olarak gidiyor ve buralarda da iş cinayetlerine, hak gasplarına uğruyor. Kendi toprağında iş bulup çalışmak zorunda kalan emekçiler de, yasal haklardan insanca yaşayacak bir ücretten mahrum bir şekilde her gün iş cinayeti ile burun buruna yaşamak zorunda bırakılıyor.
Bize açlıktan yoksulluktan ve ölümüne çalışmaktan başka bir şey vermeyen bu düzene karşı ancak mücadele ederek, örgütlenerek başa çıkabilir, haklarımızı ve yaşamımızı koruyabiliriz.”


2538 İŞÇİ KATLEDİLDİ


2014 ve 2022 yılları arasında Kürt illerinde yaşanan iş cinayetlerinin illere göre sıralaması şöyle:

Dîlok: 337

Riha: 315

Mereş: 181

Amed: 348

Xarpêt: 128

Şirnex: 103

Mêrdîn: 140

Wan: 117

Qers: 49

Meletî: 150

Agirî: 70

Mûş: 19

Sêrt: 71

Bedlîs: 35

Colemêrg: 53

Dersim: 30

Erzîngan: 59

Erzirom: 106

Semsûr: 97

Çewlîg: 42

Êlih: 62

Îdir: 26