Lice köylerinde 'ırkçı' işgal: Köylüler falakaya yatırıldı-YENİLENDİ

Erdoğan rejimine bağlı Türk askerleri, Lice'nin Birlik (Çemê Elika) köyünü abluka altına alarak, cami, okul ile yas evine Türk bayrağı astı. Askerlerin, köylülere işkence yaptığı, ırkçı şarkılar çaldığı ve tehditlerde bulunduğu bildirildi.

Diyarbakır Valiliği tarafından Lice ve Hani ilçeleri kırsal alanında bulunan 65 mahalle ve mezrada 4 Ekim'de ilan edilen 'sokağa çıkma yasağı' kapsamında bölgede başlatılan askeri operasyonlar sürüyor.

Operasyonlar günlerdir sürerken, askerlerin köylüleri tehdit ettiği öğrenildi. Lice'ye bağlı Birlik (Çemê Elîka), Şenlik ve Akçapınar köylerinde Cuma günü yoğunlaşan operasyonlarda köylülerin tehdit edildiği ve işkenceye maruz kaldığı kaydedildi.

Birlik köyünü abluka altına alarak, giriş çıkışlara 'yasaklayan' askerlerin, köylülere baskı uyguladığı aktarıldı.

'KÖYÜ İŞGAL ETTİLER!'

Birlik köyü sakini, askerlerin köyde bulunan cami, okul ve yas evine yerleştiklerini, Türk bayrağı asarak zırhlı araçlardan ırkçı şarkılar çaldıklarını söyledi.

Evlere baskın düzenlendiğini ve şimdiye kadar 2 kadının gözaltına alındığını aktaran köy sakini, "Halk zor durumda. Askerler köyü işgal etmiş durumda. Herkese küfür ve hakaret ediyorlar. Sesimizi duyurun. Çok zor durumdayız” diye konuştu.

KÖYLÜLER FALAKAYA YATIRILDI

Çevre köylere de sevkiyatlar yapılırken, bir çok yerde arazinin de askerler tarafından yakıldığı öğrenildi. 

ANF'nin edindiği bilgilere göre köyleri yakmakla tehdit eden askerler,  30 ila 40 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan bir kısmı serbest bırakıldı, ancak çoğu halen gözaltında. Bunlardan ikisinin adının Tuba ve Aysel Nergiz olduğu öğrenildi. Her ikisinden de haber alınamıyor. Can güvenliklerinden endişe ediliyor. 

Askerlerin Birlik köyünde kadın, çocuk, yaşlı demeden köylüleri falakaya yatırarak işkence yaptığı yönünde bilgiler geliyor. 

Ayrıca aynı köyde eski bir okulun karakol yapılmak istendiği, kaymakamın da daha önce köye giderek bu amaçla keşif yaptığı öğrenildi.