Mehmet Aslan'ın katledilmesine dair suç duyurusu

Urfa'da 2 polisin ölümünden sonra düzenlenen operasyonda katledilen Mehmet Aslan'ın "yargısız infaz" edilmesiyle ilgili suç duyurusunda bulunuldu.

Urfa'nın Haliliye ilçesi Mevlana Caddesi'nde 9 Mart tarihinde polisler tarafından aracı durdurulan Mehmet Aslan'ın (42) açtığı ateş sonucu 2 polis yaralandı, hastaneye kaldırılan polisler Cemal Bozkurt (32) ve Abdullah Yasir Binici (30) öldü.

Olay yerinden kaçan Mehmet Aslan’ın yakalanması için Urfa-Mardin karayolu üzerinde bulunan Kaynaklı Mahallesi’ne olaydan bir gün sonra Türk özel harekât polisleri tarafından düzenlenen operasyonda Aslan, katledildi. 

Aslan'ın ölüm haberi, "Menfezde saklanan zanlı çatışmada öldürüldü" başlığıyla basında servis edilirken, çekilen fotoğraflarda Aslan'ın yüzünde darp izleri ile ağız, göz, burun ve kapşonunda toprak olduğu görülmüştü. Yine sanal medyaya yansıyan fotoğraflarda Aslan'ın başında uzun namlulu silahlarla duran kişilerin yerde hareketsiz duran Aslan'a tekmeler atarak işkence yaptığı görülmüştü.  

İNFAZ TALİMATI

Avukat Gökhan Dayık, “Yaşam hakkını ihlal eden, rıza gösteren ve azmettiren kamu görevlilerinin tespiti ve gerekli soruşturma işlemlerinin yapılarak ceza davasının açılması” talebiyle Urfa'daki Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu dilekçesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) değinen Dayık, Vali Abdullah Erin’in “… güvenlik güçlerimize namlu doğrultan bu hain, bu alçak er ya da geç etkisiz hale getirilecek ve hak ettiği cezayı alacaktır” sözlerinin de 'infaz talimatı' olabileceğini kaydetti.
Yine Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun sözlerine de dikkat çekilen dilekçede, "AFAD Gönüllüsü” isimli WhatsApp grubunda olaya dair yapılan yazışmaları şu şekilde aktardı:
“Ekran görüntüsünde 0505 *** ** ** numaralı polis memuru olduğu bilinen İbrahim isimli kişinin yazdıklarına karşılık 0542 *** ** ** numaralı kişi ‘İl emniyet müdürünün kesin talimatı şahsın sağ alınmaması yönünde demişsiniz emniyeti ilgilendiren bu kadar özel bilgileri biz sivil vatandaşlarla paylaşmanız ne kadar doğru?’ şeklinde yazmıştır. Buna karşılık 0505 *** ** ** numaralı polis memuru olduğu bilinen İbrahim isimli kişi ‘Gayet doğru çünkü telsizde geçen bir anons bu, gazeteciler dahil herkes duydu bunu. Ayrıca şuan yakını polis olan gruptaki arkadaşlar başta olmak üzere herkesin ne kadar canının yandığını biliyorum (başta abisini geçen hafta şehit vermiş ben olmak üzere) bir nebze olsun vatan haini olan devletin milletin polisine yapılanın cezasız kalmayacağını belirtmek için yazdım. Yüreğimin yanmasından dolayı duygusal olarak paylaştım ama haklısınız paylaşmamam gereken bir husustu’ şeklinde yazarak cevaplamıştır.”