Musa Anter Gazetecilik Ödülleri verildi
Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda sahiplerini buldu.
Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda sahiplerini buldu.
Amed’de 20 Eylül 1992’de katledilen Musa Anter anısına her yıl düzenlenen törenle verilen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin 30’uncusu sahiplerini buldu.
Yarışmada, “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (Haber Fotoğrafı)”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda ödül verildi.
EV. SARICA: ABDULLAH ÖCALAN’A ULAŞALIM
İlk olarak Ferid Demirel’e bianet’te yayınlanan “Fermandarê rêxistina Ahrar’uş Şarkkiyeyê ji Zanîngeha Artûklûyê derçûye” başlıklı Kürtçe Haberine birincilik ödülü verildi. Ödülü Demirel’e takdim eden Asrın Hukuk Bürosu avukatı Rezzan Sarıca,
Ortadoğu’da uzun zamandır süren savaşta her gün insanlık suçunun işlendiğini ifade etti. Sarıca, “Gazeteci arkadaşlarımız yaşanan hak ihlallerini, hakikati ortaya çıkarıyor. Ferid’in yaptığı haber aracılığıyla katledilen Hevrin Xelef’i anıyoruz. Onların mücadelesini yerde bırakmayacağız ve onların hesabını soracağız. Aynı zamanda İmralı Cezaevi’nde tecrit uygulanıyor, bu bir işkence suçudur. 30 aydır Abdullah Öcalan’dan haber alamıyoruz. Abdullah Öcalan’dan haber alamıyorsak bu zorla kaybetmedir. Tecride karşı mücadele ederek Abdullah Öcalan’a ulaşalım” ifadelerini kullandı. Sarıca’nın tecride dair söylemlerinin ardından salondan hep bir ağızdan “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.
ÖDÜL ALAN TUTSAK GÖK’TEN MESAJ: BU ZULMATIN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ
MA’nın tutuklu bulunan editörü Abdurrahman Gök’ün “Jin jiyan azadî”yi dünyaya yayan “Rojhilat ve İran’dayım: Yeni bir İran umudu” haberine “Türkçe Haber Dalı” birincilik ödülü verildi. Ödülü Gök adına MA Yazılı İşleri Müdürü Diren Yurtsever aldı. Diren Yurtsever, Gök’ün, törene gönderdiği mesajı okudu. Gök mesajında şu ifadelere yer verdi: “Apê Musa'nın, Gurbetelli Ersözlerin, özgür basın şehitlerinin direniş ve mücadele inadını arkalarında bıraktıkları miras ile öğrenen ve miskali zerre kadar bile olsa onlara layık olmaya çalışan cezaevinde ya da dışarıdaki gazeteciler olarak halkın haber alma hakkını tereddütsüz savunmaya devam edeceğiz. Sesi, soluğu kesilenlerin sesi, soluğu olmak tüm çabamız. Bu uğurda canlarıyla bedel ödeyenlerin yanında bizlerin yaşadıklarının sözü bile edilmemeli belki. Ama yine de dayanışma adına hepimizin hepimize ihtiyacı var. Bu zulmatın üstesinden en çok böyle gelebiliriz, dayanışmayla. Cezaevinden sizlerle bu mesajı paylaşıyor olabilirim ancak yüreğim orada. Bunu canı gönülden hissetmenizi isterim. Bunu bugün bu salonda, bizlerle bu heyecanı paylaşan hepiniz iyi ki varsınız.
Mahsa Jîna Emînî'nin 13 Eylül 2022 de Tahran'da polisler tarafından öldürülmesinden sonra tüm İran'a yayılan eylemleri takip etmek için gittiğim İran ve Rojhelat kentlerinde yaptığım haber dizisini ödüle layık gören jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Bu ödülü, özgürlüklerinden yoksun bırakılmak pahasına Jîna'nın ölümünü kamuoyuna duyuran İranlı kadın gazeteciler Nilufer Hamedi ve Elahe Mohammadi 'ye, benim gibi tutuklu olan gazeteci arkadaşlarım Sedat Yılmaz, Dicle Müftüoğlu, Mehmet Şah Oruç, Fırat Can Arslan, Hamdullah Bayram, Remzi Akkaya ve Merdan Yanardağ şahsında bütün tutuklu gazetecilere adıyorum. Tutuklandığım ilk günden beri dayanışmalarını esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Jîna Emînî’nin umut yaratan kocaman gözlerine selam olsun! Özgürlüğünden yoksun bırakılma riskine rağmen hiçbir şekilde vicdanından ödün vermeyenlere selam olsun! “
NAGİHAN AKARSEL ANILDI
Mektubun ardından Yurtsever, Silêmanî’de katledilen Kürt akademisyen-gazeteci ve Jineoloji Araştırmaları Merkezi üyesi Nagihan Akarsel’i ve Türkiye tarafından 24 Ağustus’ta Qamişlo-Amûdê arasındaki yolda JIN TV çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıda katledilen gazetecileri andı. Konuşmanın ardından “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.
JÜRİ ÖZEL ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Yeşil Gazete’den Metin Yoksu’nun, “Şırnak’tan sonra Siirt: Jandrama’nın talebiyle altı ayda en az 60 kilometrekarelik ormanlık alan yok edildi” haberiyle aldığı Juri Özel Ödülü’nü İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen verdi.
ÖDÜLÜ AKBELEN VE İKİZKÖYLÜLER DİRENİŞİNE ADADI
Yeşil Gazete’den Dilan Pamuk’un “Yatağan’da suçüstü: Şirket, maden için verilen yargı kararını görmezden geliyor” haberiyle aldığı Juri Özel Ödülü’nü Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) üyesi ve Jinnews muhabiri Marta Sömek verdi. Ödülü alan Pamuk, “Ne zaman haber yapsak tehditlerle karşılaşıyoruz. Bunun nedeni açıktır ki iktidar tarafından korunuyor. Ödülümü iklim krizi karşısında ilham verici şekilde direnen İkizköylüler ve Akbelen direnişçilerine adına alıyorum.”
Daha sonra söz alan Sömek, “Giydikleri ateşten gömlekle hakikati halka ulaştırma mücadelesinde bir adım dahi geri adım atmayan Ape Musa şahsında tüm Özgür basın şehitlerini özlemle anıyorum. Özgür basın şehitlerinden devraldığımız meşalenin sahiplerinden biri de sevgili Gurbetelli Ersöz. Bundan 26 yıl önce katledilen Türkiye’nin ilk kadın genel yayın yönetmeni Gurbetelli Ersöz’den devraldığımız hakikat mücadelesiyle Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu olarak Gurbetelli’nin katledildiği 7 Ekim’de dernekleşiyoruz. Bu ödülü de hakikat mücadelesinde ısrarcı olan özgür basın emekçisi kadınların kurduğu Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu adına takdim ediyorum. Son olarak sözlerimi, ‘Gerçeğin kalemiyle hakikatin izinde’ diyerek yola çıkan, bu hakikat mücadelesinde parçası olmaktan onur duyduğum ve 25 Eylül’de 6’ncı yılına girecek olan JINNEWS’i kutlayarak sonlandırıyorum” dedi.
BirGün Gazetesi’nden İsmail Arı’nın “Halkı zehirlemişler” başlığıyla haberiyle aldığı Jüri Özel Ödülü’nü gazeteci Ali Duran Topuz verdi.
KADIN HABERCİLİĞİ ÖDÜLÜ: JİN JİYAN AZADİ
İran’da ahlak polisleri tarafından katledilen Jîna Emînî’nin babası Amjad Emînî röportaj yapan kadın gazeteci Nazila Maroufian’i Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği Dalı birincilik ödülü verildi. Ödülü Nazila adına Mojtaba Hosseini Aldı. Ödülü TJA aktivisti Eylem Saruca verdi. Saruca, “Jin Jiyan Azadî felsefesinin hakikatine dünya tanıklık etti. Erkek devlet şiddeti burada nasılsa Kurdistan’da, Rojhilat’ta aynı. Kadın özgürlük mücadelemizden nasıl geri durmadıysak basın emekçileri de kalemini bırakmayacak. Jin jiyan azad3i” dedi.
AKARSEL: DÜŞLERİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Nagehan Akarsel’in kardeşi Nesrin Akarsel törene video gönderdi. Akarsel, ”Orada olmak isterdim ama koşullar el vermedi. Ablam inandıklarından vazgeçmediği için 11 kurşunla katledildi. Özgürce yaşamaya çalışırken paramparça ettiler ama bizler ne olursa onun düşlerinden vazgeçmeyiz. Sizler de takipçisi olduğunuz sürece hakikat er ya da geç kazanacak” diye söyledi.
KARİKATÜR ÖDÜLÜ BABALIK’A
Erhan Yaşar Babalık’ı karikatür dalında birincilik ödülünü aldı. Ödülü Yeni Yaşam Gazetesi Kadın editörü Nevin Cerav verdi.
‘APE MUSA’YI UNUTMAYACAĞIZ AMA SİZİ HEP LANETLEYECEĞİZ’
Ardıl Batmaz’ın “Devletin Eli” başlıklı fotoğrafıyla Fotoğraf Dalında birincilik ödülünü aldı. Ödülü Cumartesi Annesi Hanım Tosun Ödülü verdi. Tosun, Eğer yapabilseydim ben Ape Musa’nın kalemini kaldırırdım ama senin generalin çok Ape Musa. Kalemin kirli kanın içerisinde kalmayacak. Ape Musa’yı katledenleri kınıyorum. Ape Musa’yı hiç unutmayacağız ama sizi hep lanetleyeceğiz” diye ifade etti.
MÜFTÜOĞLU: GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Fotoğraf Dalı Jüri Özel Ödülü Sedat Suna’ya verildi. Ödülü DFG Eş Başkanı Serdar Altan verdi. Altan, "Basın şehitlerinin oluşturduğu değerler sürecek. Cezaevindeki, dışarıdaki arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor gerçekleri karanlıkta bırakmamak için. Her zaman bu mücadele sürecek. Basın şehitleri hiçbir zaman unutulmayacak. Bir hakikat oluşturdular bu hakikat kaybolmayacak“ dedi.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun ödül törenine gönderdiği mesaj okundu. Mesajı DFG Eş Sözcüsü Serdar Altan okudu. Mesajında Türkiye hapishanelerinde 59 tutuklu gazetecinin olduğunu hatırlatan Müftüoğlu, mesajında “Kürt halkının bilgesi bizlerin Apê Musa’sı katledilerek bir çınar yok edilmek istendi. Yok sayılan bir halkın hakikat mücadelesiydi. Özgür Basın Apê Musa’dan gücünü, inadını kuşanarak bu kalemi hiç bırakmadı. Bombalamalar, katletmeler, gözaltı ve tutuklamalar Kürt gazetecileri hakikat mücadelesinden alıkoymadı. Bizler Apê Musa’nın kalemi olup gerçekleri yazdık ve yazmaya devam edeceğiz. Apê Musa’nın katillerini aklayarak bu cinayete sahip çıkan iktidar bizleri de hapsederek hakikati perdelemek istiyor. Ancak 31. Yıl dömümünde bir kez daha mücadelesine bağlı olduğumuzu haykırdığımız Musa Anter’i anıyoruz. Hapsedilsek de Apê Musa’ların, Nagehan Akarsel’lerin, Deniz Fırat’ların, Cengiz Altun’ların kalemini yerde bırakmayacağız” dedi.
‘MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’
Fotoğraf Dalı Jüri Özel Ödülü’nü ise Efekan Akyüz, Kürt Dili Enstitüsü Eş Başkanı Remziye Alpaslan’ın elinden aldı. Alparslan, “Ape Musa bir bilgeydi ondan Kurdistan’ın kokusu geliyordu. Onun yaptıkları basın için örnek oluyordu. Ape Musa aynı zamanda Kürt Dili Enstitüsünün kurucusudur. Ape Musa’nın her yerde izi var. Kendisini sevmeyenlerin karşısına çıkıp hep sözlerini söylüyordu. Bugün emek veren, korkmayan kişilerin emeği önünde saygıyla eğiliyorum. Ape Musa’nın izinde her zaman gazeteciler olacak biz de dil alanında onun mücadelesini sürdüreceğiz.”
ONUR ÖDÜLÜ MEBYA-DER’E
Devlet tarafından katledilenlere ilişkin faaliyetleri dolayısıyla Onur Ödülü’ne Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) layık görüldü. Ödülü MEBYA-DER Eşbaşkanı Semra Akkoç alırken ödülü Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder verdi. Ödülü alan Akkoç, “Ben umuyorum artık hiçbir annenin yüreği yanmaz cenazemiz torbada verilmez. Bu ödülü Tolhildan Tekman ve Kurdistan şehitleri adına alıyorum. Bütün şehitler ve Musa Anter önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.